Esindajatekoja välisasjade komitee istung keskendub Venemaa teabe- ja küberrünnakutele, mis võivad seada ohtu demokraatliku maailma põhiväärtused nagu vabade ja sõltumatute valimiste põhimõtte, sõna- ja arvamusvabaduse, ütles Delfile presidendi nõunik Urve Eslas.

"President Ilves kõneleb komitee istungil küberrünnakute siseriiklikust ja rahvusvahelisest mõjust ning uutel alustel seisvast rahvusvahelisest olukorrast, mille reegleid veel ei ole. Kui ei ole reegleid, asendab neid tugevama õigus, ja see jätab väiksemad riigid haavatavasse positsiooni. Tegu on fundamentaalselt muutunud olukorraga, ja maailm vajab sellega toime tulemiseks uut julgeolekustruktuuri," selgitas Eslas.

Kõnes tulevad jutuks ka 2007. aastal Eestis aset leidnud küberrünnakud, mis olid ilmselt esimesed maailmas, kus rahvusriiki rünnati kübervahenditega sihipäraselt poliitilistel eesmärkidel.

Lisaks president Ilvesele esinevad komitee täiskogu ees Ühendriikide välisminiseeriumi endine nõuandja, Stimsoni Keskuse emeriitesimees Lincoln P. Bloomfield, Jr., Euroopa Poliitanalüüsi Keskuse asepresident Peter B. Doran ja endine Ühendriikide esindaja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni juures Daniel Baer.

Esinemist kantakse üle Eesti aja järgi kell 17:00 aadressil https://foreignaffairs.house.gov/live-feed/.

Ilves esineb USAs ka tuleval nädalal, Senati kohtukomitee kuritegude ja terrorismi alamkomitee ees, kus kõneleb küberkuritegevuse rahvusvahelisest mõjust ja sellekohase sedusandluse vajalikkusest.