President Ilves ütles avasõnavõtus, et meil kõigil tuleb anda oma panus selleks, et põgenike ja pagulaste lastel oleks võimalus täisväärtuslikule elule. “Laste õiguste kaitsmise kõrval on seetõttu eriti oluline neile hariduse andmine. Tagades pagulaslastele hariduse, võimaldame neile kindlama tuleviku,” sõnas Eesti riigipea, vahendas presidendi kantselei avalike suhete osakond.

President Ilves märkis, et Eesti panustab süstemaatiliselt riikliku abi kaudu pagulaslaste haridusse. “Näiteks Jordaanias asuvas põgenikelaagris on Eesti riigi abiga arvutiklassid ja lastele tagatud arvutiõpe. Haridustee jätkamine on tagatud ka pagulaslastele, kes on asunud elama Eestisse,” lisas ta.

Eesti ÜRO esindus oli ürituse üks peakorraldajatest. Eesti suursaadik ÜRO juures Sven Jürgenson on 2016. aastal UNICEFi nõukogu president ja ühtlasi on Eesti sellel aasta Euroopa Nõukogu eesistuja, kus meie üheks prioriteediks on laste õiguste kaitse. Eesti korraldas ürituse koostöös UNICEFi, Euroopa Nõukogu ja UNICEFi USA rahvuskomiteega.

Lisaks president Toomas Hendrik Ilvesele ja Ewan McGregorile esinesid sõnavõttudega UNICEFi tegevjuht Anthony Lake, Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjørn Jagland, Rootsi asepeaminister Isabella Lövin, Etioopia välisminister Tedros Adhanom, Saksa arenguminister Gerd Mueller, Euroopa komisjoni asepresident Kristalina Georgieva, ÜRO pagulaste ülemvolinik Filippo Grandi, Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni peadirektor William Lacy Swing ja kaks pagulastüdrukut. Ürituse raames avati ka näitus Zaatari pagulaslaagrist Jordaanias.

ÜRO andmetel oli 2015. aastal maailmas kokku 244 miljonit põgenikku. Viimase 15 aastaga on põgenike arv proportsionaalselt suurenenud kiiremini (70 miljonit ehk 40%) kui maailma elanikkond. Põgenikest iga kaheksas on laps. Lapsed on pagulas- ja põgenikekriisis üks kõige haavatavamaid gruppe.

Täna, 19. septembril toimub New Yorgis ÜRO peasekretäri egiidi all esimene rändeteemaline tippkohtumine, mille raames võtavad riigipead ja valitsusjuhid vastu poliitilise lõppdeklaratsiooni, milles kinnitavad ühist vastutust globaalse rände parema juhtimise ning pagulaste ja migrantide aitamise ees.