„Tugev ametikool pole vaid klassiruumid, õpilaskodu, tehnomaja, spordihoone. Tugev ametikool on ennekõike õpilased, kes teavad, miks nad just siia õppima on tulnud ja õpetajaid, kes õpilasi nende valikus toetavad. Viljandi Kutseõppekeskuses tundub selle kõigega kõik korras olevat,“ tõdes riigipea.

16 aastat tagasi tehtud otsus, et kutseõppekeskus hakkab asuma Vana-Võidus, aitas sellel külal kestma jääda aktiivse külana, samamoodi aitab tugev ametiharidus hoida Eestis noori inimesi, kes siin hakkama saavad, rääkis president Ilves.

„Laiemalt tähendab see, et Soome laevadel jäävad tühjemaks kalevipoegade kohad, aga Eesti väikelinnades ja külades kestab elu edasi ja majades põlevad tuled. Ka siis, kui minnakse ennast kaugemale täiendama, kuid tullakse tagasi, sest õpitud amet annab võimaluse peret toita siinsamas meie Eestis,“ rõhutas riigipea.

Enamus Viljandi Kutseõppekeskuse lõpetajaid leiab endale õpitud ametile kohase töö, paljud juba kooliajal. See käib traditsiooniliste erialade kohta, olgu siis tegu näiteks ehitajate, elektrikute, kokkade või keevitajatega, aga peab eriliselt paika IT-ajastu ametites nagu arvutivõrkude haldaja või tarkvaraarendaja, ütles president Ilves.

See on 21. sajandi märk, et iga seitsmes õpilane õpib arvutiõppeosakonnas. Kuid nähkem samasugust märki neis 19 noores, kes alustavad siin Teppo tüüpi lõõtsa valmistamise koolitusel, sõnas ta, lisades: „Nii ühendabki kaasaegset, tulevikku vaatavat ametikooli iga õpilase tugevuste esiletoomine ja arendamine ning lõpetajate toimetulek valitud erialal.“

Viljandi Kutseõppekeskuses asub täna õppima 960 õpilast. Lisaks enda erialadele koolitatakse siin aastas ajateenijatest ka sadakond autojuhti Eesti kaitseväele.