Kui iseseisvuse taastamisest möödunud 20 aastaga on Eesti saavutanud oma toonase põhieesmärgi — välistada 1940. aasta tragöödia ja okupatsiooni kordumine -, siis nüüd kasvab üha enam ausa ja õiglase ühiskonnakorralduse tähtsus.

“Vabale rahvale on oluline, et ollakse ausad,” ütles riigipea. “Valemängude katsed äratavad ellu kõiki noid vanu hirme, millest jäädavalt vabanemiseks on kõik nii palju vaeva näinud. Aga olgu selge: rahvas ei lase, ei luba sel naasta,” lisas ta.

President Ilvese sõnul on teda viimase viie aasta jooksul kõige rohkem üllatanud ja rõõmustanud see, mida Eestis kodanikud suudavad ise oma vabal valikul ära teha seltsides, ühendustes ja ühingutes. Ka üksikisikuna, kes tunnetab, et tal on tegutsemiseks vabadus.

“Vabadus, elu vabas riigis tähendab ju ennekõike seda, et me ise saame korraldada oma elu ega pea kelleltki ülevalt selleks luba saama,” ütles riigipea. “Muidugi sõltub me ühine elu siin Eestis ka meie poliitilistest valikutest. Aga üha enam sõltub see me endi vabadest igapäevastest valikutest, mitte presidendist, valitsusest, parlamendist, parteidest, ministeeriumiametnikest, linna- või vallavõimust. Meil siin, nagu me põhiseadus seda ütleb, on kõrgeim võimukandja ikka Eesti rahvas ise. Ja mitte vaid valimiste päeval, nagu käimasolev kampaania pidevalt rõhutab. Vaid tõesti iga päev.”

Peokõne teises osas sedastas president Ilves, et edaspidi mõjutab Eesti elukäiku kõige enam meie suutlikkus parandada oma elukvaliteeti, mis on märksa olulisem investeeringute hulgast ja maksumäärade tasemest: “Neid numbreid tuleb järgida ja jälgida, nagu iga täiskasvanu peab jälgima ja hoidma oma tervist. Aga see pole elu eesmärk iseenesest. Vaid elukvaliteet toob siia maailma parimad ajud ja teeb koos sellega Eestist maailmamajanduse osa.”

Riigipea rõhutas, et oma Eesti elu uues peatükis vajame helgemat ja avatud hoiakut.

“Me oleme olemas, ja seda pole tarvis enam tõestada. Avades end veidigi rohkem teistele rahvustele, teistele elustiilidele, välimustele, keeltele, arvamustele, on meil väga palju võita. Kasvõi seeläbi, et nii õpime iseennast paremini tundma. Avades oma hinge neile, kel endal raske hakkama saada, olgu siis rahanappuse, füüsilise või vaimse puude tõttu, tõuseb ennekõike abistaja enda elu kvaliteet ja me hing saab rikkamaks,” kõneles president Ilves.

Riigipea kutsus Eestit tähelepanelikult jälgima muutusi rahvusvahelises elus ja toetama neid rahvaid, kes praegu eluga riskides võitlevad autoritaarsete juhtide vastu vabaduse ja oma laste parema elu nimel.

“Mõtleme sellele, kui tunneme väsimust ja tüdimust demokraatiast,” ütles president Ilves.