“Riigipea märgib oma otsuses, et seoses iseseisvuspäevaga tänab Eesti Vabariik teadlasi, kultuuritegelasi, riigiametnikke, loodushoidjaid, eestluse ja järjepidevuse hoidjaid, vabadusvõitlejaid ja paljude eluvaldkondade esindajaid, kes oma tegevusega on kindlustanud Eesti omariiklust. Eesti Vabariik tänab meie toetajaid maailmas,” teatas presidendi kantselei pressiesindaja BNS-ile.

Ta lisas, et Eesti Vabariigi eriline tänu kuulub neile Eesti Vabariigi Ülemnõukogu liikmetele, kes augustis 1991 hääletasid Eesti taasiseseisvumise poolt, toonastele valitsuse liikmetele ja kohalike omavalitsuste taastajatele.

Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi said Poola endine välisminister ja Eesti toetaja liitumisel NATO-ga, USA senaator, Vene vägede Eestist väljaviimise ja Eesti NATO-ga liitumise toetaja Robert C. Byrd, USA senaator, NATO laienemise toetaja Richard J. Durbin, Poola endine välisminister, EEsti NATO-ga liitumise toetaja Bronislaw Geremek, Läti Vabariigi Ülemnõukogu endine esimees Anatolis Gorbunovs, USA senaator, Vene vägede Eestist väljaviimise ja Eesti NATO-ga liitumise toetaja Jesse Helms ja Soome diplomaat,Inimsusevastaste Kuritegude Uurimise Rahvusvahelise Komisoni esimees Max Jakobson.

Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi pälvisid ka Leedu Vabariigi Ülemnõukogu endine esimees Vytautas Landsbergis, USA senaator, Vene vägede Eestist väljaviimise ja Eesti NATO-ga liitumise toetaja Richard G. Lugar, USA senaator, Eesti NATO-ga liitumise toetaja John Sidney III McCain ja USA senaator Gordon H. Smith.

Riigivapi erinevate klasside teenetmärgi pälvisid Vaino Väljas ja teised 21. augustil 1991 Eesti taasiseseisvumise poolt hääletanud, toonased ministrid ja omavalitsustegelased.