Arnold Rüütli nõunik Jüri Kann ütles Delfile, et selle nimel, et maju saaks ehitama hakata, on kogu aeg tööd tehtud. „Võttis natuke rohkem aega vundamendijooniste valmistamine, need on nüüd valmis. Ehitusluba on juba ammu olemas. Niipea, kui saab lõplikult kokku lepitud, kes hakkab tegema, siis võib-olla jõuab hakata nende vundamentidega juba peale,“ rääkis Kann.

„Linn on nõus, nüüd on seal üksikuid asju võib-olla veel vaja täpsustada, aga põhimõtteliselt on need asjad ka paigas juba,“ rääkis president Rüütel Delfile ehitusloa saamisest. Ta märkis, et kuigi projekt on kinnitatud ja ehitusluba saadud, siis pole ehituse alustamiseks ehk õige aeg, kuna on sügis. Samuti pole Rüütli sõnul veel päris paigas, kes elumaja ja kõrvalkrundile kerkivat hoonet ehitama hakkab. „Ehitajast on juttu olnud, kuid allkirju pole paberile veel pandud,“ täpsustas ta.

„Loodame, et järgmisel aastal saab teoks midagi,“ vastas Rüütel küsimusele, millal on plaanis ehitusega algust teha. Ta ei läbenud aga pakkuda, kui kaua ehitus kesta võib ja millal maja valmida. „Seda ei oska ette ütelda, on siis näha, kui töö käib,“ lausus ta.

Arnold Rüütlile kuulub Maarjamäel Künnapuu tänaval kaks krunti, millest ühele ehitatakse elumaja ja teisele hoone, kuhu tuleb arhiiv, raamatukogu ja rahvusliku arengu fond. Eraldi töötajaid sinna aga Rüütli sõnul ei tule. „Ei, sellist võimalust ei ole, ei ole vahendeid selleks. Aga ma arvan, et võib-olla need abid, kes minul on – me tegeleme ühtlasi ka nende mälestuste jäädvustamisega.“

Möödunud aasta mai alguses teatas Tallinna linnavõim, et kingib president Arnold Rüütlile kaks Maarjamäel asuvat krunti, aadressil Künnapuu tänav 5 ja Künnapuu tänav 5a, kogupindalaga 3048 ruutmeetrit. Krunte tasuta kinkida linn siiski ei saanud.

Mõlema krundi väärtus on 160 000 eurot, 320 000-eurosest kogusummast tuli Rüütlil maksta 65 protsenti ehk 200 000 eurot, milleks ta enda sõnul lisaks kinnisvara müügile võttis ka laenu.

Rüütli senine, Nõmmel Kaare tänaval asuv kodu, vajaks hädasti remonti, kuid riik pole olnud nõus seda Rüütlile võõrandama, mistõttu otsustas president ehitada uue maja, kus perekonnaga vanaduspõlve veeta.

Kui Künnapuu tänaval maja valmis saab, siis Kaare tänava majast Rüütel loobub. Presidendi ametihüve seaduse kohaselt tasutakse riigi kaukast edaspidi uue eluaseme korrashoiukulud.

Lisaks makstakse Rüütlile iga kuu presidendi ametipensioni, mis on 75 protsenti presidendi ametipalgast ehk umbes 3900 eurot.