Tänavuse iseseisvuspäeva eel andis riigipea riiklikud teenetemärgid 97 inimesele, teatas presidendi kantselei.

Teenetemärkide üleandmisel ütles president Ilves: “Riiklik teenetemärk on Eesti kõrgeim tunnustus oma kodanikele ja meie välismaa sõpradele. See on väljapaistvaim tänu neile, kes on meie riigi heaks teinud rohkem, kui seda nõuaks vaid kutsetöö.

See on tänu pühendumise, eneseteostuse ja vapruse eest. Teie olete muutnud Eesti teoks, andnud Eestile sisu. Te olete jäänud kindlaks inimlikele väärtustele, mõistnud, et meil on vaja rohkem kokkukuulumistunnet, üksteise murede märkamist ja rõõmudele kaasaelamist.

Mul on uhke tunne seista siin teie ees, minu kaasmaalaste ja kaugemalt saabunud heade sõprade ees. Te olete erineva tausta ja kogemusega, nagu inimesed ikka. Kuid teid kõiki ühendab hoolivus ümbritseva vastu ja soov seda paremaks muuta.


Märkamist ja pühendumust vajame me eriti nüüd, kui meie ümber võib tajuda ebakindlust ja peataolekut. Muredele ei tohi alla jääda, neile peab vastu astuma selge silmavaate ja rahuliku mõttega. Selleks on meil aga vaja vaimujõudu ja hingetugevust. Kui me eetilised normid kõrvale heidame ning kavaluse ja kasuahnusega püüame edasi minna, siis kaotame tee jalge alt, kaotame vabaduse ja vaba inimese võimalused. Sest vabadust kaitseme ennekõike tugeva vaimuga. Teie vaim on tugev, teie eluteed räägivad just sellest.

Teie kõigi elukäikudest lõimub kokku Eesti ja meie sõprade lugu. Lõimub kokku rõõmude ja muredega maa lugu, kuhu teie oma tegudega, oma valikute ja tööga olete kirjutanud kauneid peatükke. Teie visadus ja järjekindel tegutsemine on eeskujuks meile kõigile, te olete aidanud luua paremat Eestit.

Ma tänan teid, sest tänu teile on Eesti saanud targemaks, suuremaks, paremaks ja hoolivamaks.
Teile kuulub Eesti rahva tänu ja austus.”