President Toomas Hendrik Ilves on andnud korralduse, et võrreldes mullusega — Eesti juubeliaastaga — peab tänavune 24. veebruari kontsert ja sellele järgnev vastuvõtt olema säästlikum ja üritus ise tagasihoidlikum.

„Samas peab see kõik olema väärikas ning külalistele ja televaatajaile meeldejääv, nagu me alati — ka kõige keerulisematel aastatel — oleme soovinud väärikalt ja meeldejäävalt tähistada oma riigi sünnipäeva,“ vahendas presidendi kantselei Delfile Ilvese sõnu.

Jõhvi kontserdimajja on 24. veebruaril kutsutud üle 800 külalise.

President Toomas Hendrik Ilves on korduvalt rõhutanud, et Ida-Virumaa kui Eestile oluline piirkond ja tublid idavirumaalased on väärikad võõrustama meie riigi sünnipäeva ning selliste sammudega näitab riik, et ta tuleb rahvale lähemale, hoolib võrdselt kõigist piirkondadest ja näitab, et Eesti ei piirdu ainult Tallinnaga.

“Ma tahan tuua Eesti riiki teile [Narva ja Jõhvi inimestele] lähemale ja avaldada seeläbi tunnustust Ida-Virumaale selle eest, mida olete Eesti heaks teinud,” ütles riigipea mullu novembris Põhjarannikule antud intervjuus.

”Eesti Vabariigi sünnipäev on nii oluline tähtpäev, et seni, kuni kestab Eesti riik, tähistab Eesti riik seda alati,” kinnitas Ilves, lisades, et tsükliline majandus ei tohi meid viia mõttele, et ka Eesti riik on tsükliline. “Keeruline aeg ei peaks meid juhtima lihtsale populismi teele,“ arvas Ilves.

Ilvese sõnul on riik alati 23. ja 24. veebruaril tänanud ja tunnustanud tublisid inimesi meie hulgast ning tähistanud meie kõigi ühise loomingu — Eesti Vabariigi — sünnipäeva teenetemärkide andmise, kaitseväe paraadi, kontserdi ja presidendi vastuvõtuga.

„Nii on Eesti riik iseseisvuse taastamise järel toiminud alates 1992. aastast. Ka aegadel, mil tundsime end majanduslikult tänasega võrreldes sootuks ebakindlamalt ja riigina hapramalt. Meenutan, et Eesti riigi sünnipäeva on tähistatud mõõtmatult karmimates oludes — rindel, põgenike- ja vangilaagreis, salaja usaldusväärsete sõprade ja pereliikmete kitsas ringis,“ sõnas Ilves.

Presidendi sõnul võib iseseisvuspäeva tähistada mitut moodi. „Ka vaoshoitult ja väärikalt, oma riigist ja selle tublidest inimestest ometi varjamatult rõõmu tundes. Tänavune 24. veebruari kontsert ja vastuvõtt Jõhvis on viimaste aastatega võrreldes, vastavalt meie nüüdsetele võimalustele, oluliselt tagasihoidlikum ja väiksema eelarvega. Ent ikkagi on see riiklik püha, mil tähistame oludele vastavalt meie riigi sünnipäeva,” kinnitas Ilves.