Nädal aega tagasi avaldas YLE lühikese intervjuu Massoga, milles viimane süüdistas soomlasi naiivsuses Venemaa suhtes. Masso hinnangul oli juba Ukraina kriisi alguses Soomes märgata naiivset suhtumist, et "kui käitutakse õigesti, siis ei saa Soomega midagi halba juhtuda".

Masso ütles YLE-le, et seejuures ei mõtle ta ainult Soome riigijuhtide ja poliitikute hoiakuid, vaid ka diskussioone arvamusveergudel ja sotsiaalmeedias.

Masso viitas oma väite tõestuseks hiljuti Soomes toimunud arvamusküsitlusele, mille järgi 46 protsenti soomlastest võtaks rohkem arvesse Venemaa seisukohti välis- ja julgeolekupoliitika osas. Uuringu järgi võtaks Venemaa perspektiivi arvesse lausa 60 protsenti Soome ettevõtjatest ning 58 Põlissoomlaste Partei toetajatest.

"Tõesti üllatav tulemus, arvestades praegust rahvusvahelist olukorda. Loomulikult sõltub küsimustest, kuid ma usun, et Eestis oleks vastused väga erinevad," ütles Masso YLE intervjuus.

"Soomlased arvavad, et Ukraina kriis läheb kiiresti mööda, Venemaast saab taas normaalne riik ning saab jätkata nii nagu ennegi. Eestlaslik seisukoht on mõelda, et kui rahvusvahelisi reegleid rikutakse, siis oleme olukorras, kus me ei tea, mis tulevikus juhtuma hakkab," lisas Masso.

Masso ütles ka intervjuus, et Soomes on tekkinud petlik arusaam, justkui oleks Ukraina sõja põhjus sealse vene vähemuse halb kohtlemine. "Soomes on olnud argument, et kui Soome kohtleb venekeelset vähemust hästi, siis ei saa ka midagi juhtuda. Kuid Ukraina ei kohelnud vene vähemust halvasti, Krimmi okupeerimine polnud ju sellest tingitud."

Masso sõnul arvavad eestlased, et kui miski juhtub mujal maailmas, siis võib see juhtuda ka Eestis. "Me ei saa seda välistada ja sellist seisukohta peetakse Eestis loomulikuks."

Täna pälvis Masso pahameele YLE jaoks Eestist kaastööd tegev Soome ajakirjanik.

"Sai tõdeda, et tänini mõnevõrra Soome Yle-le Eestist korrespondenditööd tegev ajakirjanik Risto "Eesti lapsed söövad puulehti" Vuorinen tegeleb nüüd juba otsese Kremli propaganda ja göbbelsliku laimu levitamisega nt siin Facebookis, sellele ise takka kiites. Teadmiseks kõigile Eestis, kellele Vuorinen võib nüüd ja tulevikus näiteks intervjuupalveid esitada. Targem on teda boikoteerida ja ignoreerida,"kirjutas Masso oma Facebooki kontol.