Nimelt rentis OÜ Ermamaa Ärma külalistemaja integreeritud köögitehnika külaliste teenindamiseks. Kui pärast presidendivalimisi selgus aga, et OÜ Ermamaa ei saa jätkata äritegevusega plaanitud mahus, soovis ettevõte liisinglepingu lõpetada.

"Samas oli selge, et Ärmal võõrustab riigipea järgmiste aastate jooksul nii välis- kui ka siseriiklikke külalisi. Seega oli presidendi kantseleil valida, kas jätkata juba kasutatud köögitehnika ja -mööbli renti või rentida/osta uus," selgitas presidendi kantselei meedianõunik Kaidi Aher.

"Majanduslikult põhjendatum oli sõlmida kasutusrendileping juba olemasoleva tehnika kasutamiseks. Presidendi kantseleil puudub õigus sõlmida kapitalirendilepinguid ja ise rendilepingu objekti välja osta. Vastavalt liisingleppele oli aga OÜ Ermamaal lepingu lõppedes tehnika välja ostmise kohustus ja selle kohustuse OÜ Ermamaa ka täitis."

Ilveste viie presidendiaastaga jõudis maksumaksja aga köögitehnika soetamisse omalt poolt Õhtulehe andmeil panustada hinnanguliselt umbes 300 000 krooni. Evelin Ilvese firma ostis selle mullu oktoobris tagasi jääkväärtusega 973,50 eurot.

Ermamaa on asutatud 2005. aastal. Eelmisel aastal oli ettevõtte põhitegevusalaks 54 protsendi käibe ulatuses kinnisvara üürileandmine ja käitus. Ülejäänu moodustasid tulud kunstialasest loometegevusest.

Ärma talu presidendile rentiva osaühingu Ermamaa majandusaasta aruandes on märgitud ettevõtte käibeks eelmisel aastal 21 176 eurot. Üle 17 000 euro suuruse kulu mahaarvamisel jättis see ettevõtte ärikasumiks 3990 eurot.

Eelmisel suvel kirjutas Õhtuleht renditulude põhjal arvutusi tehes, et president Toomas Hendrik Ilves pidi 2010. aastal Ärma talus ööbimise eest maksma 959 eurot kuus. Sarnast loogikat kasutades maksis Ilvese majutus Ärmal eelmisel aastal 958 eurot kuus.