Ilves ütles taas, et venelased, kes moodustavad veerandi Eesti elanikkonnast ei peaks lootmagi, et nende keel saab ametlikuks. Ta seletas oma seisukohta kurikuulsa Nõukogude okupatsiooniga, kirjutab Pravda.

“Aga miks peaks? Toome näiteks: me okupeerime teie maa ja pärast 50 aastat ütleme, et te peate eesti keele ametlikuks keeleks tegema. Okupatsioonivõim hõivab maa, küüditab sadu tuhandeid inimesi Siberisse ja saadab oma inimesed sellele maale. Ja nüüd, kui me oleme jälle sõltumatud, peaks okupatsioonivõimu keel teiseks riigikeeleks saama? Ärge esitage mulle naeruväärseid küsimusi!” ütles Ilves Der Bundile.

Sellega seoses tasub mainida, kirjutab Pravda, et Rootsi valitses eestlaste sugulaste soomlaste üle ligi seitse sajandit. Tänapäeval on rootslasi kuus protsenti elanikkonnast, aga nende keelel on ametlik staatus. Venelaste osakaal Eestis on mitu korda suurem. Pravda väitel pole vaja öelda, et 1941. ja 1949. aasta küüditamised ei toimunud mitte rahvuslikul põhjal, vaid sotsiaalse klassi järgi. Mitte ainult eestlasi, vaid ka venelasi küüditati.

Lisaks sellele ütleb Euroopa regionaalkeelte harta, millele ka Eesti on alla kirjutanud, et kui mõnes piirkonnas räägib 20 protsenti elanikkonnast vähemuskeelt, siis tuleb seda keelt ametlikes institutsioonides kasutada, kirjutab Pravda. Kirde-Eestis moodustavad venelased elanikkonnast suure enamuse ja Tallinnas on neid rohkem kui 20 protsenti. Ometi pole vene keelel nendes regioonides ametlikku staatust.

Pravda teatel teeb Ilves ajaloolise avastuse: selguvat, et venelased olid vaeste eestlaste domineerivad kurnajad.

„Ilmselt ajas Ilves Nõukogude seadused ja poliitika segamini natside omaga. See oli Eesti SS, mis vabatahtlikult uskus, et venelased on alaväärtuslikud. Sõjaeelsetel viimastel aastatel õitses Eestis natsionalism. Kui me aga sukeldume kaugemale ajalukku, näeme me, et maaomanikud olid Eestis sakslased, mitte venelased. Juhuslikult kaotati teoorjus Eestis ligi 60 aastat varem kui vene provintsides,“ kirjutab Pravda.

Milliseid privileege venelased Eestis nautisid, küsib Pravda. Riigi juhid on alati olnud eranditult eestlased ja eesti keelel oli ametlik staatus. Vene koolide olemasolu, kus kõiki aineid (vastupidiselt tänapäevasele 40 protsendile) õpetati vene keeles, võib pidada privileegiks. Kes olid need, kui mitte „okupeerijad“, kes ehitasid Eestisse palju ettevõtteid ja teid? Vene impeeriumis ega Nõukogude Liidus pole ainsatki dokumenti, kus öeldaks, et venelased seisavad eestlastest kõrgemal, kuulutab Pravda.

Edasi hurjutab Pravda Ilvest sellest eest, et ta süüdistab Venemaad piirilepingu puudumises Eesti ja Venemaa vahel. Eesti olevat esitanud parlamendis lepingut ratifitseerides Venemaale territoriaalseid nõudmisi, millega Venemaa loomulikult nõustuda ei saanud. Lisaks sellele pole Petserimaa ja Narva-taguse elanikkond Pravda teatel kunagi olnud etnilistest eestlastest koosnev. Eeskujuks tuuakse Lätit, kes Abrene piirkonda tagasi ei nõua.

Eesti president kurtis Pravda teatel ka selle üle, et Venemaa ähvardab oma naabreid sõjaga. Ta olevat valesti tõlgendanud president Dmitri Medvedevi sõnu, kes ütles, et kui Venemaa poleks sekkunud sõtta Lõuna-Osseetias, oleks NATO ületanud tema lõunapiiri. Pravda ei saa mainimata jätta, et sõda õhutas tegelikule Ilvese liitlane Mihheil Saakashvili.

Pravda ei usu ka Ilvese väidet, et kaubavahetus Venemaaga moodustab vaid kaheksa protsenti kogu Eesti väliskaubandusest.

„Jälle on Ilvese sõnad ülimalt küsitavad. Kogu 20-aastase iseseisvuse ajal on märkimisväärne osa rahast Eesti riigikassasse tulnud Vene nafta, metallide ja puidu transiidist läbi Tallinna (Pravda ingliskeelne veebiväljaanne kasutab nimetust „Novotallinsky“) sadama. Ühel hetkel sai Eestist, mis on loodusvaradelt vaene, üks suurematest metallieksportijatest. See on see „väike väärtus“, mis Venemaal selle Balti riigi jaoks on,“ kirjutab Pravda.

Pravda kirjutab, et president Ilves üllatab pidevalt oma metsiku kujutlusvõimega. Pravda teatel võib tunduda, et Ilves ütles juba kõik sissetungijate kohta ja vajaduse kohta võidelda vene keelega ning „hirmuäratava Venemaa“ kohta. Ometi teeb ta oma avalduses venelaste kui rahva ajalooliste isandate kohta tõeliselt ajaloolise „avastuse“, kirjutab Pravda.

„Sellisele propagandakõnele tuleb Venemaa ametlike struktuuride poolt karm vastus anda. Vastasel juhul jätkavad Eesti ja teised karistamatult Venemaa ajaloolise poriga loopimist, samas kui suur Venemaa, kes võiks vastata, näeb välja nagu koer, kes on pahandust teinud,“ hurjutab Pravda.