2011. aasta riigikogu valimistel sai Reformierakond nii hea tulemuse, mis võimaldas neil teha koalitsiooni ükskõik millise erakonnaga. Koalitsioonis IRLiga oli neil 56 häält, võimalikud koalitsioonid Keskerakonnaga oleks saanud 59 häält ja SDEga 52 häält.

Seega oli Reformierakonnal võimalus teha kaheparteikoalitsioon ükskõik millise riigikogu erakonnaga. Ühtegi riigikogus enamust omavat kaheparteikoalitsiooni ilma Reformierakonnata aga teha poleks saanud. Taoline olukord on jätkunud kõik neli aastat, kuigi osad riigikogu saadikud on parteisid vahetanud.

Reformierakonda mitte sisaldava kolmeparteikoalitsiooni loomist takistab kaks asja. Esiteks peaks IRL olema valmis koalitsiooni tegema Keskerakonnaga. Teiseks on kolmel parteil omavahel jagamiseks vähem kohti kui kahel parteil ehk Reformierakond saab alati teha ühele osalisele teistest atraktiivsema pakkumise.

Viimased reitingud

Emori viimased reitingud näitavad, et taoline olukord võib jätkuda ka järgmised neli aastat. Detsembris oli Reformierakonna toetus 32 protsenti, mis tähendab, et koalitsioonis Keskerakonnaga oleks nende toetus kokku 55 protsenti, koos IRLiga 48 protsenti ja koos SDEga 53 protsenti.

Kõigil neil juhtudel oleks Reformierakonna juhitud koalitsioon selgelt suurem opositsioonist ehk ilma Reformierakonnaga ei saaks kaheparteikoalitsiooni teha.

Seega jätkuks praegune Reformierakonna ülemvõim veel neli aastat. Selle murdmiseks praeguste toetuste jätkudes oleks vaja IRLi valmisolekut teha koalitsioon Keskerakonnaga ja Keskerakonna, IRLi ja SDE väga suurt viha Reformierakonna vastu, mis paneks neid moodustama ühisrinnet oravapartei vastu.

Vasakleer on edumaa kaotanud

Ka novembri reitingute kohaselt oli Reformierakond ülemvõimu jätkumise teel. Enne seda oli aga päris mitme aasta jooksul Keskerakonna ja SDE võimalikul koalitsioonil ülekaal Reformierakonna ja IRLi koalitsiooni ees ehk võimalik oli vasakvalitsus. Nagu alljärgnev graafik näitab, on vasakerakonnad kahe kuuga maha mänginud ülekaalu, mida nad nautisid kaks aastat.