“TV- ja raadioprogrammi edastamine on parvlaevadel praeguseks tõepoolest lõpetatud,” ütles OÜ Väinamere Liinid teenindusjuht Anu Hiiuväin. Põhjuseks toob Hiiuväin asjaolu, et viimasel ajal on mitmekordistunud tasud, mida Eesti autorite õiguste eest seisvad organisatsioonid nõuavad avalikes kohtades audio- ja videosalvestiste taasesitamise eest, kirjutab Meie Maa.

“Kõigi nende miljonite kõrval, mis laevafirma riigilt toetust saab, on autoritasudeks makstav raha ikka väga tühine,” ütles Eesti Autorite Ühingu tegevdirektor Kalev Rattus. Päevas peaks laevafirma Rattuse sõnul ühe laeva pealt maksma 14 krooni autorite tasuks.

Lisaks autorite ühingule kogub makse ka Eesti Fonogrammitootjate Ühing, mille tegevdirektor Mari Uueda ütles, et olenevalt laeva suurusest tuleb firmal neile maksta poolaasta jooksul umbes paar tuhat krooni laeva kohta.

Siiski ei ole autoritasud Hiiuväina sõnul kindlasti mitte ainus põhjus, miks saadete edastamine parvlaevadel lõpetati. Olulist rolli mängisid ka reisijate kaebused, keda tele- ja raadiomüra häiris. “On inimesi, kellele saadete edastamine ülesõidu ajal ei meeldi ja kes soovivad vaikust ja rahu,” märkis ta.

Hoolimata sellest, et suurtel parvlaevadel ei olnud televiisorid ja raadiokõlarid iga nurga peal ning vaikuse soovijad oleksid saanud ülesõidu aega ka suuremast kärast eemal veeta, viitas Hiiuväin siiski reisijate huvidele ja mugavusele.