Kell 19.50 sihtkohta jõudnud Scania ootas järele väiksemat parvlaeva Kõrgelaid, et üksteisele teed tehes ohutumalt ja kiiremini edasi liikuda, ütles BNS-ile Saaremaa Laevakompanii infojuht Anne Saar.

Ka Kõrgelaid jõudis hilisõhtul kohale. Saar märkis, et põhjatuul peaks vaibuma ja tuul keerama lõunasse, mis muudab ilmastikuolud praamidele soodsamaks.

Scania pardal tegi pika reisi Hiiumaale 54 inimest. Saare kinnitusel on laevad soojad ning laevakompanii toitlustas reisijaid omal kulul.

15-20 meetrit sekundis puhuv tuul ajas laevade sõidukanalitesse jääd ning takistab nende edasiliikumist. “Kaptenid on väga ettevaatlikud, kuna rasked jääolud võivad laevu kahjustada,” rääkis Saar.

Tavaliste sõiduoludega kulub parvlaevadel Rohuküla-Heltermaa 22-kilomeetrise vahemaa läbimiseks 90 minutit.

Kuivastu-Virtsu liinil on pikemad reisid täna kestnud kuni poolteist tundi. Saare sõnul on sellel liinil laevadel raskusi just Kuivastus sildumisega, sest tuul on sadamaäärse vee jääd täis kuhjanud. Tavaliselt läbivad parvlaevad seitsmekilomeetrise Kuivastu-Virtsu liini 30 minutiga.

Veebruari alguses kulus parvlaevadel Scania ja Ofelia Rohuküla-Heltermaa liini läbimiseks rohkem kui ööpäev.

Tänavu on Saaremaa Laevakompanii esialgsete arvutuste kohaselt raskete jääolude tõttu kandnud erakorralisi kulusid 7,6 miljoni krooni ulatuses.