„Olen teinud valiku Elmar Vaheri kasuks, kes on kaheksa aasta jooksul keskkriminaalpolitseis ja Põhja prefektuuris näidanud ennast tugeva juhina. Politsei- ja piirivalveameti juhilt eeldan, et ta on eestvedaja, meeskonnaehitaja ja tulemustele keskendunud. Usun, et Elmar Vaher on tippjuht, kes oma isikuomadustelt sobib juhtima ja korrastama politsei- ja piirivalveameti kui suurima avaliku sektori organisatsiooni tööd,“ ütles siseminister pressiteates.

Elmar Vaher lausus Delfile, et on nõus PPA juhiks kandideerima, ent pikemateks kommentaarideks on tema sõnul õige aeg peale tema kinnitamist ameti juhiks.

Delfi andmetel Vaheri kandidatuur õiguskomisjonile sobib. Seejärel saab valitsus Vaheri ametisse kinnitada.

PPA peadirektori valimine on kütnud jalgealuse kuumaks siseminister Vaheril, sest peale eelmise peadirektor Raivo Küüdi ametist lahkumist ei suutnud Vaher leida uueks peadirektoriks sobivat kandidaati.

Kandidaadi leidmiseks esialgu korraldatud avalik konkurss kukkus läbi, sest komisjon pidas avalikul konkursil kolme viimase sekka jõudnud Tarmo Miilitsat, Tõnu Hunti ja Erkki Koorti PPA juhi kohale sobimatuks. Seejärel siseminister Vaheri välja käidud justiitsministeeriumi asekantsler Priit Kama kandidatuur sai aga avalikkuses palju kriitikat ja Reformierakonna vastuseis kukutas läbi ka tema kandidatuuri.

Avalikkuse suur tähelepanu teemale muutis selle siseminister Vaheri jaoks väga põletavaks. Kui PPA mure on Põhja prefekt Vaheri kandidatuuri väljakäimisega lahendatud, siis endiselt on vaja otsustada, kas kaitsepolitsei peadirektoriks jääb Raivo Aeg või on sinna vaja kedagi teist. Samuti on puudu Ida prefekt ja nüüd on vaja uut prefekti ka Eesti kõige olulisemasse ehk Põhja prefektuuri.

2003. aastal lõi Elmar Vaher politseis kriisiläbirääkimismeeskonna, mis tegeleb pantvangikriiside ja enesetapusituatsioonide lahendamisega. Keskkriminaalpolitsei juhina korrastas ta organisatsiooni ja tõstis selle võimekust, näiteks tugevdas rahvusvahelist koostööd ja juhtis keskkriminaalpolitsei ettevalmistusi Eesti liitumisel Schengeni viisaruumiga. Põhja prefektina on Vaher parandanud erinevate valdkondade koostööd, näiteks liiklusjärelevalve keskuse ja Põhja prefektuuri ühendkordoni loomisega.

Elmar Vaher on sündinud 1975. aastal, lõpetanud politsei eriala Paikuse politseikoolis ja Sisekaitseakadeemias. Praegu õpib ta Tallinna Ülikooli Õigusakadeemia magistriõppes. Varasemalt on Vaher töötanud erinevatel ametikohtadel politseis, sealhulgas 2005-2008 keskkriminaalpolitsei juhina ja alates 2008. aastast Põhja prefektina.