PPA laevastiku juhi Kaupo Lääneranna sõnul on PPA ülesanne teostada mereseiret ja tuvastada kõiki aluseid, sealhulgas ka sõjalaevu. “Näiteks sai Kindral Kurvits pühapäeval Osmussaare juures patrullides ülesande PPA merevalvekeskuselt. Meeskond pidi tuvastama Hiiumaast läänest mööduva radarimärgi. Selleks oli Vene Föderatsiooni mereväele kuuluv päästelaev Kilektor 1.”

Kindral Kurvits
Kindral Kurvits täidab mitmeid ülesandeid. Nende hulka kuuluvad merepääste, merereostuse avastamine ja likvideerimine ning ka ennetustegevused merepatrullide näol.


Loomulikult on Kindral Kurvitsa ülesanneteks ka õigusliku korra tagamine territoriaalmeres ning riigipiiri valvamine ning piirirežiimi rikkumistele reageerimine.

Edasi palus merevalvekeskus Kindral Kurvitsal ning tema meeskonnal tuvastada Venemaa sõjalaevade konvoid. “Eile hommikul kella 5 paiku tuvastati Ristnast läänes kolm laeva: puksiir Nikolai Tšiker, tuumaallveelaev Dmitri Donskoi ja ristleja Pjotr Veliki. Kindral Kurvitsal oli kavas jätkata patrulli Tallinna suunas ning ta saatis ligi 10 sõlme tunnis liikuvat konvoid Pakri saarte traaversini. Seejärel võttis Kindral Kurvitsa kapten suuna rannikule lähemale ning eemaldus konvoist,” selgitas Läänerand.

Vene laevade konvoi liiklus Lääneranna kinnitusel Eesti majandusvööndis, kus asub rahvusvahelise laevaliikluse laevatee. “Kindral Kurvits saatis konvoid majandusvööndi ja Eesti territoriaalmere piiril ning hoidis konvoiga umbes kahe meremiili (3,7 km — toim) pikkust distantsi. Piirirežiimi rikkumisi ei olnud,” kinnitas PPA laevastiku juht.

Kindral Kurvitsa ja Nikolai Tšikeri teekond kell 11.51

Kindral Kurvits saatis eile Vene aluseid, mis suunduvad Peterburi, et võtta osa mereväe 100. aastapäeva pidustustest, vahendab Taani telekanal TV2.

Laevad väljusid 17. juulil Vene põhjalaevastiku peamisest baasist Severomorskist Barentsi merele. Paraad, millest osavõtmiseks alused sadamast välja sõitsid, leiab aset Venemaa sõjalaevastiku päeval (juuli viimane pühapäev, sel aastal 30. juuli), teatab telekanal Zvezda.

Põhjalaevastikust osaleb paraadil kokku kümme laeva, sealhulgas esimese järgu laevad, mis on mõeldud ülesannete täitmiseks kaugemas ookeanitsoonis: lisaks ülalnimetatutele ka raketiristleja Maršal Ustinov ja suur allveelaevade vastane laev Vitseadmiral Kulakov. Lisaks sellele osaleb paraadil Vene õhujõudude 45. armee ja põhjalaevastiku õhutõrje 28 lennukit ja helikopterit.