Kaitseliidu 23. juunil toimuvale paraadile saabub 18 sõjalaeva kaheksast riigist, lisaks NATO hävituslennukid ning Eesti õhuväe kopterid. Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikmele Jüri-Ott Salmile teeb muret ka 10 000-pealine publik, kirjutab SL Õhtuleht. “Paraadil osalevad laevad sõidavad lahte. NATO hävitajad lendavad lahe põhjaosas.”

Kõige mustema stsenaariumi järgi peletab põrgulärm linnud pesadelt ja kajakad ning varesed söövad kurvitsate ja tiirude pesad munadest tühjaks. Lisaks võib mõnest sõjalaevast lekkiv õli saatuslikuks saada samas sulgivatele lindudele.

Kuigi esimese hooga lubati looduskaitsjatele, et kahureid paraadil paugutama ei hakata, siis nüüdseks on see jutt muutunud. “Selgitati, et tseremoniaalse tähtsuse tõttu paugud ära ikkagi ei jää, aga vastavalt tuule suunale valitakse laengu sobiv suurus. Antud juhul peame lootma jääma lõunatuulele, mis müra merele puhuks.”

Kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütman ei usu, et paraad võiks linde ehmatada.

Saaremaa keskkonnateenistuse juht Tõnu Talvi räägib, et otsus Küdema lahes paraad korraldada tehti üle looduskaitsjate peade.