“… kui laulupidu ja tantsupidu iseenesest ei paku täit rahuldust ja neid oleks vaja toetada mingite popüritustega, siis olgu nad parem olemata,” kirjutab laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Ilmar Moss aruandes.

Tänavuse noorte laulu- ja tantsupeo juht Hirvo Surva leidis aga, et taas 2007. aastal peetav pidu võiks olla küll senisest noortepärasem. “Noortega tuleb kaasa minna, et nad sellest üldse huvituksidki,” lisas ta.

Surva märkis, et kavatseb osaleda tuleval aastal peetaval konkursil järgmise noorte tantsu- ja laulupeo juhi valimiseks ning tal on olemas plaan, kuidas üritust noortepärasemaks muuta. “Ei tahaks neid praegu välja öelda, eks konkursil tulevad ka teised oma ideedega välja,” sõnas ta.

Maailmamuusika jälgi kandis juba tänavu toimunud IX noorte laulu- ja tantsupidu, kui esiettekandes kõlas maailma ühe mainekama helilooja Andrew Lloyd Webberi spetsiaalselt laulupeole kirjutatud lugu “Ei ole keegi üksi päikese all”. Laulu solist oli poplauljana tuntud Tõnis Mägi.

Mägi ütles, et oleks vale takistada poplaulude esitamist, kui noored neid seal laulda tahavad. “Kõige olulisem on see, mida noored ise laulda tahavad,” lisas Mägi. “Kui neile ikka meeldivad mingid lood, siis mismoodi mingid tädikesed ütlevad, et see ja see laul ei kõlba.”

Samas on Mägi vastu ideele tuua noorte laulu- ja tantsupeole esinema mõni välismaine staar. “Vahepeal tekkis idee kutsuda näiteks Whitney Houston kooride ette laulma,” lausus ta. “See on nõme, sellega ma nõus ei ole. Laulu- ja tantsupidu on meie enda asi, meil on endal heliloojaid ja lauljaid.”

Eelmisel neljapäeval ajakirjanikuga kohtudes tunnistas Moss, et pingutas aruandes veidi üle ning andis mõista, et noorte laulupeod toimuvad ka tulevikus.

Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse nõukogu liikmed nimetavad Mossi aruannet kohati liiga kriitiliseks, kuid tunnistavad, et tal on paljus õigus.

Massikultuuri jälgi pole näha üksnes laulukaare all, vaid ka peo selles osas, mis vaatajateni ei jõua. Nii ei lepi paljud koolinoored koolidest saadava söögiga, nosides selle asemel hamburgereid ning juues limonaadi ja kokakoolat.

Probleeme on ka kohusetundega, sest kui tantsupeo proovides käivad kõik korralikult kohal, siis laulupeo eel ei vaevu sageli pooled lauljatest seda tegema.

Sihtasutuse nõukogu liikme, kultuuriministeeriumi asekantsleri Reet Mikkeli sõnul probleeme küll on, kuid olukord pole siiski nii hull, kui Mossi aruandest esmapilgul tunduda võib. Ta leidis, et publikut laulu- ja tantsupidudele jätkub ning küllap läheb üle ka hamburgerikultus.