Eesti töörühma juhi akadeemik Anto Raukase sõnul toimub koostöö mõlema riigi teaduste akadeemiate ühisprogrammi “Eesti ja Poola meteoriidikraatrite võrdlev uurimine” alusel, kirjutas ajaleht Meie Maa.

Töö eesmärk on kraatrite vanuse ja tekkeprotsesside selgitamine uudse optiliselt stimuleeritud termo-luminestsentsmeetodi abil. Spetsiaalsete mustade tuubidega võetakse proovid kaasa ja laboriuuringud tehakse Poolas.

Poznani lähedal on Morasko meteoriidikraatrid, kust samuti on leitud palju meteoriidikilde. “Need on väga uhked kraatrid. Poola kolleegid on oma kraatreid põhjalikult uurinud ja kogemuslikku on neil meilegi anda. Koostöö hõlmabki kahe kraatrigrupi uurimist,” rääkis akadeemik Raukas.

Kaalis võõrustab Poola kolleege meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa, kes esimest korda osales kraatrite uurimisel teadusekspeditsioonis 1959. aastal. Professor Stankowski hindas eestlastega koostööd kõrgelt. Eestis on ta ekspeditsioonil teist suve. “Tulime siia õppima ja ka oma kogemusi teile edasi andma. Kasu on seega mõlemapoolne,” ütles professor Stankowski.

Eesti meteoriitide uurijad teevad koostööd ka prantslastega. “Parroti projekti üheks osaks on meteoriitse hajusaine uurimine nii kraatriväljal kui ka ümbritsevates rabades. Uurimiseks kasutame väga võimast aparatuuri. Jaapanis ilmub peatselt ühes kõrgelt hinnatud teadusajakirjas sellest uurimistööst esimene kokkuvõte,” osutas Raukas.