“Meil on siiralt kahju, et väikeses Eestis on põllumeeste organisatsioonid põhimõttelistes küsimustes eriarvamusel. Nii EPK kui EPKK tunnustavad põllumajandusministri tööd, sealhulgas tulemust, mis saavutati esialgselt siseriikliku toetuse suurendamisel 75 miljoni krooni võrra,” teatas Eesti Põllumeeste Keskliidu esimees Jaan Sõrra.

“Arvestades aga kriisi sügavust, oleme veendunud nõudmiste asjakohasuses maksta toetused välja täismahus. Lõppude lõpuks puudutab see kõiki põllumajandustootjaid, olgu need talumehed või põllumajandusettevõtjad. Nõustume, et raskel ajal toidab õige peremees kõhu kõrvalt oma pudulojused, kuid seda on võimalik teha vaid lühiajaliselt,” märkis Sõrra.

“Ehkki talunike organisatsiooni juhatus teatas protestiaktsiooni mittetoetamisest ja keelas meie andmetel ka oma liikmetel seal osaleda, on siiski paljud tublid talunikud avaldanud meie nõudmistele toesust ning osalevad üritusel. Hinnangu taluliidu otsustele saavad anda vaid tema liikmed.

ETKL väidab, et ta pole poliitiline organisatsioon ega soovi seetõttu sekkuda poliitiliste erakondade poliitilisse debatti. Rõhutame — ka EPK pole poliitiline organisatsioon vaid kodanikeühendus. Me ei tee poliitikat, vaid võitleme põllumeeste õiglase majandusruumi eest,” seisab Eesti Põllumeeste Keskliidu avalduses.

“Tahaksime väga loota, et ETKL avalduse taga ei ole soov meeldida teatud poliitilistele jõududele ning taluliit on valmis sisuliseks koostööks, aitamaks kaasa kogu põllumajandussektori arengule.”

ETKL pole süüdistustega nõus

“Eestimaa Talupidajate Keskliit avaldab kahetsust, et kolleegid põllumeeste liidust on alustanud avalikku laimukampaaniat taluliidu aadressil, süüdistades meid, et oleme keelanud oma liikmetel osaleda meeleavaldusel Toompeal ja et meie eesmärgid on poliitilised. ETKL ei ole sõjaväelise struktuuri ja ülesehitusega ülalt alla toimiv organisatsioon kus maksavad käsuliinid, vaid täiesti demokraatlikel alustel alt üles toimiv esindusorganisatsioon. Me töötame parimas tahtes oma liikmete huvides ja me pole kunagi kedagi keelanud ega käskinud,” teatas ETKL vastuseks.

“Meie väidete tõestuseks leiate käesoleva pressiteate lõpus e-kirja, mida saatsime oma liikmetele.

Mis puudutab süüdistusi poliitilise kallutatuse suunal, siis olgu mainitud, et ETKLi juhatusse kuuluvad seitse talupidajat erinevatest Eesti paikadest, neist vähemalt viis kuuluvad erinevatesse erakondadesse, sh üks liige Keskerakonda, kaks liiget sotsiaaldemokraatide ridadesse, üks liige Reformierakonda ja üks liige IRLi. Juhatuse ja liikmete teenistusse palgatud peadirektor on parteitu.

Teame ka seda, et ETKLi algliikmete hulgas on nii rahvaliitlasi kui ka rohelisi. Põhiline osa liikmetest on siiski parteitud. Eesti poliitilist maastikku arvestades on naeruväärne arvata, et sellise liikmeskonna puhul on võimalik juhatusel langetada otsuseid parteipoliitiliselt. Seetõttu teeb ETKLi juhatus oma otsused lähtuvalt oma liikmete majanduslikest ja sotsiaalsetest huvidest lähtuvalt.”