Linna avaliku korra eeskiri keelab teisi häirival moel kerjamise. Sellepärast on varem linnapildis hoopis värvikamalt almust palunud mustlased otsi koomale tõmmanud. Kuid kaugetele külalistele võib suuremat muret tekitada hoopis aeg.

90 päeva — just nii kaua võivad elamisloata inimesed poole aasta jooksul Euroopa Liidu riikides viibida. Kerjuste väidetav kodumaa Rumeenia on küll Euroopa Liidus, kuid Schengeni viisaruumi Hollandi ja Soome veto tõttu vastu võetud pole. Kui aeg ületab kolme kuud, tuleb taotleda elamisluba.

Politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri pressiesindaja Andres Sang ütleb, et isikute riigis viibimise aega on sellegipoolest raske kontrollida, sest Euroopa Liidus sisuliselt piire pole ning piirivalved dokumente üldjuhul ei kontrolli.

“Inimese liikumist riigist riiki Euroopa Liidu ja Schengeni territooriumil ei fikseerita, seega saab inimese viibimise kestust riigis tõestada vaid tema enda või tunnistajate ütluste kaudu,” ütleb Sang, et kui isik seadust ei riku, siis pole politseil mõtet sekkuda.