Peksmisjuhtumite uurimisega tegelev Orissaare piirkonna politseikonstaabel Hillar Peegel ütles Meie Maale, et aastate vältel on erikooli õpilased asulas korrarikkumiste ja varguste arvu kõrgel hoidnud.

“Tavaliselt nad lõhuvad ja varastavad, kuid nüüd hakkavad suuremad millegipärast kätt nõrgemate vastu tõstma,” sõnas Peegel. Üle- eelmisel nädalal toimunud peksu ohvrid olid 14- ja 15aastane poiss, peksmises kahtlustatavad samaealised noorukid on politseile teada.

Konstaabli sõnul on erikooli õpilaste hulgas palju teismelisi, kel seljataga juba pikk paturegister, sel aastal on kohtu all istunud juba kolm-neli õpilast ja mitu ootab praegugi kohtu ette minemist.

Politseinik lausus, et tema arvates tuleks olukorra normaliseerimiseks jagada erikooli õpilased kahte lehte ja praakida välja kuritegelike kalduvustega noored, et tõsiselt haiged lapsed saaksid korralikult haridust omandada.

Orissaare erikool on praegu ilma sisulise juhita, sest haridusministeerium sundis viimase direktori Heikki Käo kuu aega tagasi ametist lahkuma. Käole heideti ette õpilaste arvu teadlikku vähendamist ja juhtimisalaseid vigu. Käo eelkäija, praegu Tornimäe põhikooli ametit pidav Andres Hanso lahkus ametist omal soovil täpselt kolm kaks aastat tagasi märtsis, Hansole heideti ette liialt rangeid kasvatusmeetmeid.

Saare maavalitsus on koolile uue juhi leidmiseks välja kuulutanud konkursi, millele avalduste laekumise tähtaeg on täna. Maavalitsuse haridusjuht Raivo Peeters ütles eile, et laekunud on kaks avaldust. Soovijate hindamiseks moodustab maavalitsus komisjoni ja ilmselt võib konkursi tulemusi oodata tuleval nädalal.

Kooli endise direktori Heikki Käo hinnangul seisneb Orissaare kooli probleem selles, et sinna suunatakse õppima lapsi, kelle õige koht oleks range rez^iimiga Puiatu või Kaagvere erikoolis.

Haridusminister Tõnis Lukas ütles esmaspäeval Riigikogus Anti Liivi küsimusele vastates, et ei toeta mingil juhul Orissaare erikooli sulgemist. Lukas märkis, et Orissaare kooli viimastel aastatel ajakirjanduse huviorbiiti tõstnud skandaalid on põhjustatud juhtimisalastest probleemidest.