Pärast bussi tehnilise seisukorra kontrollimist leiti Reva sõnul bussil mõned tehnilised rikkumised - kulunud rehvid ja õliplekid mootoril. Samuti märkis Öise Vahtkonna aktivist uudisteagentuurile Interfax, et "piirivalvuritel ütles ootamatult üles passide kontrollimiseks vajalik eritehnika."

Pärast pikka seismist piiril keelati autobussil Eestisse sõita ja see suunati tagasi. Riiga deporteeriti ka kaks Leedu ja neli Läti antifašisti, ülejäänud 16-l isikut lubati Eestisse spetsiaalselt vastutellitud Eesti autobussiga.

Uudisteagentuuri Regnum kinnitusel olid bussis kümme partei Inimõiguste Eest Ühtses Lätis liiget, 15 inimest ühiskondlikust liikumisest Meie Valik, Läti ajalehtede Tšas ja Vesti Segodnja ning Venemaa ajakirjandusväljaannete Russia Today ja riikliku telekanali nädalasaate ajakirjanikud.

Eestisse ei lubatud siseneda Vladimir Obdulinil, Sergei Sokolovil, Alla Burdal, Janis Kuzinsil, Juri Zaitsevil ja Dmitri Nabrutil. Kui Venemaa riikliku telekanali ajakirjanik Aleksander Turtšaninov üritas bussist väljuda, lõi agentuuri kinnitusel piirivalvur teda vastu kätt ja viskas bussi tagasi.

Liikumine "Maailm ilma natsismita" registreeris Vaivara vallavalitsuses laupäevaks SS ja natsismi ohvrite mälestusele pühendatud miitingu, mis toimub samal ajal Relva-SS veteranide kokkutulekuga. Miitingu korraldaja, Öise Vahtkonna ühe liidri Dmitri Linteri sõnul osaleb üritusel 100 kuni 150 inimest.

SS ja natsismi ohvrite mälestusele pühendatud miiting toimub laupäeval kella 9.30 kuni 17 Tornimäe ja Põrguaugu mäe vahelisel alal.