Kokku kümneid miljoneid maksev relvahanke protsess on jõudmas otsustavasse faasi, sest politsei relvaeksperdid on lõpuks valimas välja ühte kolmest maailmakuulsast relvatootjast, kirjutab Eesti Päevaleht. Juhtivinspektor Ants Kalevi sõnul on lõppvooru jõudnud Glock, Sig Sauer ja Heckler & Koch.

Kuigi asjatundjad hindavad Makarovit kõrgelt, pole selle täpsus ja sihtimisseadmed kõige paremal tasemel. “Ta on tehniliselt ja moraalselt vananenud,” lausus Kalev.

Makarovi sobimatust kriisiolukordades iseloomustab Tallinnas taksot kontrollima läinud politseinik Maksim Karpovi mõrv. Kuigi auto taga seisnud Karpovi paarimees avas kohe põgeneva auto pihta laustule, õnnestus tabada vaid takso tagatiiba. Selle üks võimalik põhjus on auto väljumine politsei teenistuspüstoli efektiivsest, viie- kuni kümnemeetrisest tuleraadiusest.

Sama tõenäolised on Makarovi viletsad sihtimisomadused, sest püstolil pole pimedas helendavaid sihikuid ning hämaras jääb kaugema sihtmärgi tabamine juhuslikuks.

Teine oluline nüanss relvade väljavahetamisel on laskemoona vahetus. Makarovi padrunist agressiivse ja joobes kurjategija peatamiseks alati ei piisa.

“Samas on politsei laskemoona puhul väga oluline, et rahvarohkes kohas ei läbiks kuul sihitavat ja tabaks tema taga seisvaid süütuid inimesi,” ütles Kalev. “Uus laskemoon, 9 mm luugerpadrun on kasutusel enamikus korrakaitsejõududes üle maailma.”

Esimesed politseinikud saavad uued relvad ilmselt vähem kui aasta pärast. Kuna väljavahetamist vajab mitu tuhat Makarovit, kulub kõigi relvade asendamiseks tõenäoliselt mitu aastat.

Kuigi politsei hoiab soetada kavatsevate relvade kogust saladuses, ulatub see ilmselt ligi kolme tuhande relvani. Kaupluses ligi 10 000 krooni maksva Glocki, Heckler & Kochi ja Sig Saueri püstol maksaks suurhanke korral tõenäoliselt ligi 7000 krooni tükk.