"Kinnitame, et täna, 24. mail toimus kriminaalasja raames läbiotsimine Tartu Linnavalitsuse tööruumides. Lisaks sellele kinnitame, et keskkriminaalpolitsei töötajad pidasid kahtlustatavana kinni Tartu abilinnapea Kajar Lemberi, keda on alust kahtlustada korduvas altkäemaksu võtmises," sõnas prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina.

"Kuna menetlustoimingud alles käivad, siis täna saame ainult kinnitada, et meil on alust kahtlustada Tartu abilinnapea Kajar Lemberit altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse kohaselt ei tegutsenud abilinnapea linna huvides, vaid nii enda kui ka altkäemaksu andja huvides, kes on ka täna kahtlustatavana kinni peetud," kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtiv Lõuna Ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Marek Vahing.

"Kogutud tõendid viitavad sellele, et altkäemaksu võtmine toimus korduvalt pikema aja jooksul," lisas keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Janek Maasik. Abilinnapea on kahtlustatavana kinni peetud esialgu 48 tunniks. Praeguse seisuga ei näe prokuratuur vajadust abilinnapea vahistamiseks.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ning juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.

Tartu linnapea Urmas Klaas (Reformierakond) ütles Delfile, et läbiotsimine toimus ainult Kajar Lemberi kabinetis, mitte teistes linnavalitsuse ruumides. Samal ajal käis ka linnavalitsuse istung, kus linnapea osales. Kajar Lember viibis koos politseiga oma kabinetis. "Täna hommikul kella 9 paiku toimus tõepoolest abilinnapea Kajar Lemberi kabinetis läbiotsimine. Loomulikult tuli see nii mulle kui ka kõigile kolleegidele ootamatult. Linnavalitsus teeb igakülgset koostööd uurimisorganitega, et tõde võimalikult kiiresti välja selgitada, et uurimine võimalikult kiiresti saaks kulgeda," täpsustas Klaas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Inara Luigas ütles, et informatsioon erakonna aseesimehe kinni pidamisest tuli kui välk selgest taevast ning hetkel on erakonnal vara midagi sisulisemat kommentaariks öelda. "Muidugi on kahetsusväärne juba ainuüksi fakt, et sellised kahtlustused on üles kerkinud," sõnas Luigas.

7. juunil pidi ameti maha panema

Lemberi enda telefon on hetkel välja lülitatud. 12. mail teatas Kajar Lember sotsiaalmeedias, et on lahkumas abilinnapea ametist ning läheb uutele väljakutsetele erasektoris. Tartu linnavalitsuse andmetel pidi tema teenistusaeg lõppema 7. juunil 2016. "Ühelt poolt on ülimalt kurb minna, kuna tänane Tartu linnavalitsus on minu hinnangul väga äge punt, kellega koos on hea töötada. Teisalt on hea, et maha jääb vaid positiivne, sest arvan, et minu vastutusalades ja ka laiemalt on Tartus asjad korras ja seda nii tegemiste kui ka inimsuhete vallas ja seetõttu on hea tagasi vaadata ning ka edasi minna," kirjeldas Lember.

"Lähen täna vastu uutele väljakutsetele erasektoris ning tahaks ka seal teha lisaks Vudilale ja Asva linnusele ka Tartu jaoks miskit suurt ja ilusat. Olen küll kogu aeg hoidnud näppu erasektoris oma muude tegemiste kõrvalt ja suutnud asju korraldada delegeerides, kuid hetkel on puremisel mõned suuremad pähklid, mis nõuavad ka endalt suuremat panustamist. Pooleteramehena pole kunagi tahtnud asju teha ning see on ka üks põhjustest, miks ma sellise otsuse tegin," selgitas Lember oma lahkumise tagamaid paar nädalat tagasi.