5. oktoobril avaldas Den za Dnjom materjali sellest, kuidas Maardu gümnaasiumist ja lasteaiast Rukkilill kümne minuti jalgsikäigu kaugusel asuval põllul korjavad noored narkomaanid igal sügisel hallutsinogeenseid seeni.

Selgus, et tegemist on tõenäoliselt selliste narkootilisi aineid nagu psilotsiini ja/või psilotsübiini sisaldavate seentega. Materjali ilmumise päeval helistati lehe toimetusse Põhja politseiprefektuurist ning paluti põllu asukohta täpsemalt kirjeldada, kirjutab Den za Dnjom.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Julia Garanža kinnitas, et Maardus käisid narkokuritegude talituse politseinikud, kes leidsid kohapealt nii seened kui ka neid korjavad noored. “Korrakaitsjatele on teada isikute ring, kes tegelevad seente korjamisega. Seente proovid edastati ekspertiisile, mis peab selgitama nendes hallutsinogeenide sisalduvuse või puudumise,” lisas Garanža.

Juhul kui ekspertiis tuvastab seente proovides narkootilisi aineid, siis võidakse neid korjavatele noortele esitada süüdistus narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises. Teisisõnu võib nende seente pärast sattuda vangi kas või kümneks aastaks.

Politsei tuletab meelde, et hallutsinogeenseid aineid sisaldavate seente tarvitamine on ohtlik inimese tervisele ja elule. Nt pole haruldased juhtumid, kui hallutsinogeenide mõju all olevad inimesed on sooritanud enesetapu.