Ida prefektuuri, Viru Ringkonnaprokuratuuri, Tööinspektsiooni ja Ida-Virumaa suuremate ettevõttete esindajad kohtusid oktoobrikuu lõpus, et arutada töökeskkonna turvalisuse ja õnnetuste arvu vähendamise osas.

Jõhvi politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhtivuurija Aleksandra Mürsepa sõnul tõusis tööõnnetuste arv märgatavalt juba eelmisel aastal. „Tööõnnetusi peab ennetama ja turvalise töökeskkonna nimel püüdlema. See on tähtis nii tööandjatele kui ka töövõtjatele. Ametkonnad saavad ettevõtjatele nõuga toeks olla, kuid ohutuse tagamine on nende ja iga töötaja ülesanne,“ lisas uurija. „Tööõnnetuste uurimisel on ettevõtete töökeskkonna spetsialistid meile toeks, selgitades tööspetsiifikat ja muid üksikasju, kuid pingutama peab selle nimel, et tööõnnetusi ei juhtuks.“

Kohtumisel osalesid Enefit Kaevandused AS, AS Repo Vabrikud, Kiviõli Keemiatööstus ning Viru Keemia Grupp ja selle tütarettevõtete esindajad. Viru Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Sigrid Nurm mainis, et eelmisel aastal registreeritud tööõnnetuste suur arv paneb mõtlema. „Kahjuks ei taha töötajad paljudes juhtumites tööandja poolt väljastatud vajalikke isikukaitsevahendeid kasutada, mis tähendab, et peaks parandama suhtumist tööohutusse, nii juhtide kui ka töötajate poolt,“ lisas prokurör Nurm.

Kohtumisel tekkis aktiivne arutelu ning jagati töökogemusi. Üheks lahenduseks pakuti infopäevade ja loengute läbiviimist, et tõsta töötajate teadlikkust ja julgustada rikkumistest teada andma.

2016. aastal registreeriti Ida prefektuuris kaheksa tööõnnetust, menetlust ei alustatud neist ühegi puhul. Möödunud aasta 12 kuuga registreeriti ainuüksi Ida-Virumaal 40 tööõnnetust, menetlust alustati 13 õnnetuse uurimiseks.