Kolmanda kopteri kasutuselevõtt tõstab oluliselt Eesti võimekust merepiiri valvamisel ja valmisolekut väljakutsetele reageerimisel, teatas siseministeerium.

„Eesti on mereriik, kellel on Schengeni õigusruumis valvata 767 kilomeetrit merepiiri ja 339 kilomeetrit maismaapiiri. Palju on ka metsi ning väikesaari. Sisejulgeoleku tagamisel on helikopteritel täita oluline roll, kus alati on tähtsad reageerimiskiirus ning juurdepääs õhust,“ rääkis siseminister Marko Pomerants. „Helikopteriga on võimalik valvata riigipiiri, päästa inimesi ning toetada politseioperatsioone. Samuti avastada merereostusi ja metsatulekahju koldeid. Kolm kopterit annab Eestile juba arvestatava helikopterivõimekuse,“ lisas ta.

AgustaWestlandi Euroopa asepresident Ugo Rossini avaldas üritusel heameelt anda üle Eesti juhtivale turvalusust tagavale asutusele juba kolmas kopter. „See kinnitab kliendi rahulolu AgustaWestlandi tarnitud helikopterite, korraldatud koolituste ja osutatud toega,“ rääkis Rossini. „Üleandmisele eelnes lennuvahendi operatiivvalmiduse edukas testimine. Tegemist on praegu parima kahemootorilise kopteriga kogu maailma turul. Täiendades oma helikopterite parki uue missioonitehnoloogia tipptasemel lennumasinaga, tugevdab Eesti politsei- ja piirivalveamet veelgi operatiivvõimekust elanikkonna paremaks teenimiseks,” ütles Rossini.

Seoses kolmanda kopteri kasutuselevõtuga on politsei- ja piirivalveamet rajamas Kuressaarde infrastruktuuri kopteri valmisoleku tagamiseks. „Valmisolekut arendatakse eelkõige merepiiri valvamise eesmärgil aga samas ka otsingu- ja päästeoperatsioonide ning meditsiinilendude tarbeks,“ ütles lennusalga juht Allan Oksmann. Lennusalga arengukava kohaselt on seatud eesmärgiks saavutada ühe kopteri ööpäevaringne valmisolek Kuressaare baasis 2013. aastaks.

Politsei- ja piirivalveameti lennusalga kasutuses olevaid AgustaWestland-139 tüüpi helikoptereid kasutatakse eelkõige mere- ja maismaapiiri valvamiseks, otsingu- ja päästetöödeks, politseioperatsioonide julgestuseks ja ambulantslendudeks. Samuti on kopterite abil võimalik avastada merereostust, kustutada metsatulekahjusid ning vajadusel teostada kauba transporti väikesaartele.

Täna ametlikult teenistusse võetud politsei- ja piirivalveameti lennusalga kolmas helikopter jõudis Eestisse juba möödunud aasta lõpus. Kohalejõudmisest möödunud aeg kulus lennuvahendi arvelevõtmiseks, õhusõidukite registrisse kandmiseks ja teiste vajalike protseduuride täitmiseks. Kopteri ostmist toetas Euroopa Liidu Välispiirifond.

Esimese sama tüüpi kopteri sai piirivalve kätte 2007. aasta septembris, teise 2008. aasta lõpus. Piiri valvamiseks kasutab PPA lennusalk lisaks mainitud kopteritele kahte lennukit L-410, väikest kopterit Enström-480, väikest lennukit Cessna-172.