Rahumäe kalmistul asetasid Eesti iseseisvuse eest võitlemisel elu kaotanud kolleegide kalmudele pärja Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ning Põhja prefektuuri juhtkond.

1924. aasta 1. detsembri varahommikul ründasid enamlased Tallinna politseijaoskondi ning politsei valvega mehitatud objekte Tallinnas. Samuti üritati üle võtta Tondi sõjaväekasarmuid ning mitmeid riigiasutusi. Balti jaama kaitsmisel hukkus tulevahetuses mitu politseinikku ning jaamaülem. Veidi varem oli Russalka juures maha lastud piirivalvur, samuti tapeti riigi kaitsele asunud korrakaitsjaid ja sõjaväelasi mitmel pool Tallinnas ja Harjumaal.

Sama päeva hommikul kella kümneks oli riigipööre maha surutud ning politseil õnnestus mässajad mõned päevad hiljem ka tabada. Mitmed riigipööret läbi viinud enamlased hukkusid hilisemates tulevahetustes politseiga.

Eesti poolel kaotas toonastes sündmustes elu 26 inimest, nende seas tollane teedeminister Karl Kark, 11 sõjaväelast, 2 piirivalvurit, 5 politseinikku, 1 riigiametnik ning 6 eraisikut.