Postimehe andmeil ei ole Lihula sündmuste ajal Tallinna jäänud politseijuhtidel operatsioonil osalenud alluvatele etteheiteid.

Ka siseministeerium hoidub arvamusest, nagu võinuks Lihulas pingestunud olukorda rahustada näiteks politsei peadirektor Robert Antropovi rahvale suunatud selgitussõnad.

Küll aga võidakse analüüsis tunnistada veaks vähest suhtlemist mälestusmärgi mahavõtmist takistada püüdnud inimestega, kes päevavalges käitusid küllalt rahulikult, aga õhtupimeduses — operatsioon venis näiteks kraana kinnituspaelte katkemise tõttu — muutusid järjest sõjakamateks.

Siseminister Margus Leivo viib analüüsi täna valitsuse kabinetinõupidamisele.

Postimehe andmeil on videolt tuvastatud mitmed kividega loopijatest, kellest osa on alaealised ja vähemalt üks täiskasvanu, keda võib pidada vastuhaku õhutajaks.

Lääne ringkonnaprokurör Indrek Kalda kinnitusel on juhtunu tunnistajana üle kuulatud mitmeid isikuid. Ta ei öelnud ta, kas ülekuulatavate hulgas oli Lihula vallavanem Tiit Madisson.

Ka seda, millal keegi kiviga politseinikke visanutest saab ametliku süüdistuse, ei osanud Kalda öelda.

Esialgu oli Lihula kriminaalasi Haapsalu politseijaoskonna inspektori Marika Liivi menetluses, kuid mõne päeva eest saadeti toimik politseiameti korraldusel Lääne prefektuuri kriminaalosakonnale, mille organiseeritud kuritegevuse büroo ülemkomissar Urmas Krüger taandas end uurimisest.

“Kui uurija ei suuda olla erapooletu, on tal õigus ennast taandada. Mina erapooletu olla ei suuda,” ütles Krüger.