Lihula konstaablipunkti on kutsutud 70 inimest, kelle nad valisid välja 2. septembri õhtul kalmistul tehtud fotode ja videolintide põhjal. Vähemalt kümme neist on alaealised, teatas BNS-ile ajaleht Lääne Elu.

Uurijate tööd juhib Pärnu kriminaalpolitsei komissar Olev Tamman. Tal on abiks veel kuus uurijat. Tammani sõnul kulub ühe inimese ülekuulamiseks poolteist tundi. “Praeguse uurimise etapi eesmärk on selgitada, mis toimus,” lausus Tamman.

Lääne Elu andmeil on uurijate peaeesmärk teada saada politseinikke kividega loopinud inimeste nimed. Väidetavalt on mõned kivisõjas osalenud politseil teada.

“Ühtki kahtlustatavat ei ole, aga uurimisobjekt on tunduvalt laiem kui kivide loopijate leidmine,” lausus Tamman. Tema sõnul on kümme ülekuulatavat alaealised, kelle vanemail ei lubata tunnistuste andmise ajal juures olla. “Alaealise ülekuulamise juures on spetsialist, lastekaitsetöötaja või sotsiaaltöötaja,” ütles Tamman.

Ta lisas, et tema alluvad on üle kuulanud ka osa hauasamba mahavõtmist julgestanud politseinikest.

Vatla perearst Külli Raudsik rääkis, et tema 13-aastasele pojale tõi politseipatrull ülekuulamiskutse neljapäeva õhtul, andes selle otse noormehe kätte. Poeg läheb ülekuulamisele laupäeva hommikul. “See on veritsevale haavale soola raputamine, juhtunu hakkas juba ununema,” leidis Raudsik, kes ise on samuti politseisse kutsutud.

Väidetavalt sunnib politsei ülekuulatavaid alla kirjutama vaikimiskohustusele. Peale kultuurimaja direktori Tiina Lobja on ülekuulatavate nimistus Lihula vallavolikogu esimees Jaak Kastepõld, ütlusi käisid andmas vallavalitsuse liikmed Jaak Männik ja Kersti Ajaots.

Prokurör Indrek Kalda lausus, et hoolimata kõrgete riigiametnike väljaütlemistest on politsei ülesanne selgitada välja juhtunu kõik asjaolud. “Isikud, kes kurdavad politsei vägivalla üle, saavad samuti tunnistusi anda, et otsustada, kas politsei tegutses seaduslikult,” ütles Kalda.