"Maailm läheb järjest väiksemaks, me peame uues olukorras suhtlema kõikidega, kes pakuvad meile strateegilises plaanis huvi eelkõige kui transiidipartnerid," rääkis Alatalu "Ringvaatele" antud intervjuus, kirjutab ERR Uudised.

Küsimusele, miks peab Eesti sõlmima sidemeid Kasahstaniga, mida ei saa pidada demokraatlikuks riigiks, vastas Alatalu, et kogu maailm vaatab praegu ida poole. Esiplaanile on kerkinud Hiina ja India ning Hiina ette jääb ka Kasahstan.

"See demokraatia ja autoritarismi küsimus on ka omamoodi suhteline. Tooksin väga lihtsa ja robustse võrdluse, et kui president [Nicolas] Sarkozy alles aasta tagasi kallistas [Muammar] Gaddafit, kui proua riigisekretär [Hillary] Clinton alles jaanuaris vabandas Gaddafi ees ja [Silvio] Berlusconi eelmisel aastal suudles Gaddafi kätt /.../ on küsimus selles, kas me ikkagi peame olema suuremad katoliiklased kui Rooma paavst ise?" lausus politoloog.

Eile ja täna viibis Eestis riigivisiidil Kasahstani president Nursultan Nazarbajev ja kolm ministrit. Nazarbajev kohtus president Toomas Hendrik Ilvese, riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga.
Lisaks kohtus ta ka president Arnold Rüütli ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega