"See, et Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) erakonnastub, ei ole suur uudis," ütles Toomla Delfile. "Sellest räägiti sellest ajast alates, kui see MTÜ tekkis."

Pidades silmas 2015. aasta riigikogu valimisi, ei tohiks erakonna loomist tema sõnul edasi lükata. Ta meenutas, et VIKil oli Tallinna harus kohalikel valimistel kandidaatide hulgas neid, kes pole erakonnastumisest vaimustatud. Seetõttu näeb politoloog, et seal võib tekkida teatud vastuseis, mis raskendab tuhande liikme kokkusaamist.

"Neil läheb kiireks, ei ole kerge kokku saada tuhat liiget," tõdes Toomla ja lisas samas, et vähemasti suveks saavad nad vajaliku arvu liikmeid kokku ja see ei ole erakonna loomisel suur takistus.

Toomlal on vähe usku, et riigikogu teeks enne 2015. aasta valimisi seaduseparandused, mis lubaks valimistele ka kodanikeühendusi, alandaks erakonna loomiseks vajalike liikmete arvu või langetaks valimiskünnist, nagu pani ette rahvakogu.

Toomla meenutas, et kümmekond aastat tagasi tuli uue jõuna Res Publica ja võttis veerandi häältest. Seekordse uue jõu võimalusi prognoosides jäi ta tagasihoidlikuks. "Riigikogu valimistel oleks ikkagi suur edu, kui nad künnise ületavad," sõnas Toomla. "See ei saa olema lihtne."

Toomla oleks enda sõnul optimistlikum, kui VIKil oleks kohalikel valimistel läinud paremini, aga sügisesed valimised näitasid, et suurt populaarsust neil ei ole.

Politoloog soovitas uue erakonna sündi jälgida positiivse neutraliteediga, sest nende võimaluste realiseerumine ei sõltu ainuüksi erakonna loojatest endist, vaid ka riigi ja teiste erakondade käekäigust.

Ehkki VIK võiks Toomla sõnul ka üksi erakonnastuda, on nüüd selge, et partneriks kaasati Parem Eesti.

Puuduv idee

Toomla sõnul teeb uute erakondade tuleku keeruliseks seegi, et neil puudub võimas idee. "Kogu küsimus on selles, et tuleb ikkagi võimas idee välja pakkuda, mis rahvast erutaks, aga praegu paistab, et seda ei ole," rääkis ta. Võimas idee oleks aga lihtsam tulema, kui Eestil oleks viimastel aastatel halvasti läinud, kuid Eestil on seni läinud hästi.

VIKiga võrreldes on oma partei loomisest rääkinud Kristiina Ojulandil kindlasti keerulisem. "Tal on veelgi rohkem tuli takus," arutles Toomla. "Kui ta sügiseks uut erakonda ei suuda luua, siis ei ole mõtet enam edasi punnitada, sest aega kulub nii liikmete kokkusaamisele kui programmiliste seisukohtade kokkupanekuks."

Kui VIK on suuresti endiste isamaliitlaste baasil kokku tulnud, siis sama stsenaarium tuleks Toomla sõnul kasuks ka Ojulandile, kui praegused rahulolematud Reformierakonna liikmed temaga liituks.

"Kõigest hoolimata on aga Ojulandil plekk küljes," tunnistas Toomla. "Kas ta oli ikkagi seotud sisevalimiste tulemuste suunamisega või mitte. See jääb teda mõneks ajaks saatma ja võib tekitada ebakõlasid."

Toomla sõnul on küll kõik erakondadega seotud skandaalid nõrgestanud praeguseid parlamendiparteisid, kuid mitte nii oluliselt, et nad künnisest allapoole jääksid või ei saaks kohti europarlamendi valimistel.

„Kui VIK tuleb uue jõuna ja saab valimiskünnisest üle, siis teised peavad lihtsalt natuke koomale tõmbama,“ ütles Toomala ja lisas, et kindlasti on VIK tugevaks konkurendiks IRLile, mille endiste liikmete hulgast on pärit praegused VIKi liikmed.

Toomla sõnul on uue poliitilise jõu tuleku hea külg see, et see natuke elavdab poliitilist maastikku ja pakub valijale laiema valiku.

"Teised erakonnad võivad küll rääkida, et konkurents on edasiviiv jõud, kuid ega iga uus jõud pole siiski tervitatav," sõnas Toomla. "Kui pilt läheb kirevamaks, on sellel ka oma varjuküljed ja siis on ka valija rahulolematu, kui ei suudeta näiteks valitsust kokku panna."