"Kuna poliitikahooaeg alles algas ning suuri jamasid ei ole olnud, siis võib muutus võrreldes eelmise kuuga olla seotud erakorraliste istungjärkude, eelkõige ESMi aruteludega," kommenteeris Toomla Delfile.

Politoloogi sõnul ei pruukinud valijale meeldida valitsusparteide surve ESMi vastuvõtmisel. "Ratifitseerimisel ei olnud tõsist arutelu, vastuvõtmine näis ülepeakaela. Selle tulemusel kaotas liiderpartei kõige rohkem ning mõlemad opositsiooniparteid said mitte midagi tehes neli protsendipunkti juurde," selgitas Toomla.

Kaheksaprotsendipunktiline toetuse kõikumine (kuus protsendipunkti reformierakonnalt ja kaks IRL-ilt kahele opositsioonierakonnale) on Toomla hinnangul suur kõikumine. "Seda on paljuvõitu, aga ju siis oli asi seda väärt," ütles politoloog.

IRLi väga madalat tulemust (11 protsendipunkti, viimati nii madal tulemus 2009. aasta märtsis) kommenteerides leidis Toomla, et põhjuseks võib olla see, et IRList on valija silmis saanud reformierakonna truu ja nähtamatu partner.

"Pikaajalise noorema partnerina ei esine IRL kuigi jõuliselt. Kerge aasimine aeg-ajalt käib, midagi öeldakse Michali ja Ligi kohta, aga mitte kuigi jõuliselt," ütles Toomla. Politoloogi sõnul hakkab IRLi siht hägustuma ning uus juht Urmas Reinsalu ei ole veel suutnud asju paremuse poole pöörata.

Keskerakonna aseesimehe ja riigikogu liikme Kadri Simsoni arvates on samuti koalitsiooni toetuse tuntava languse taga rahva rahulolematus ESM-i otsuste suhtes.

"Samuti vastutavad Reformierakond ja IRL selle eest, et lahendamata on õpetajate ja meditsiinitöötajate palgaküsimus. Kahtlemata suurendab rahulolematust ka peatselt algav arstide streik," arvab Simson.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest küsitlusest selgus, et septembris langes kahe valitsusliidu erakonna ja tõusis mõlema opositsioonipartei toetus.

Kui juunis toetas Reformierakonda 31, juulis 34 ja augustis 39 protsenti vastajatest, siis septembris langes erakonna populaarsus 33 protsendipunktini. IRL-i toetajaid on 11 protsenti eelmise kuu 13 asemel.

Nii Keskerakonna kui sotside toetus kasvas kuu ajaga mõlemal 20 protsendipunktilt 24-le.