“Russalka” monumendi renoveerimine maksab hinnanguliselt umbes pool miljonit krooni, kuid Tallinna linnavolikogu ei leidnud selleks lisaeelarvest raha.

“Mulle kui Eestis üle 30 aasta elanud inimesele teeb muret “Russalka” praegune olukord, kuna see mälestusmärk ei ole üksnes Tallinna, vaid kogu Eesti ajaloo sümbol,” teatas Polištšuk BNS-ile.

Tallinna linnavolikogu liikmed Leonid Tsingisser ja Pavel Starostin asutasid laupäeval monumendi renoveerimiseks vajamineva raha kogumiseks fondi ja tegid omalt poolt esimesed sissemaksed.

Polištšuk ei pea fondi loomist otstarbekaks.

“Kogemused on näidanud, et fondide rahal on võime kaduda teel eesmärgini. Näidetena võib tuua raha kogumist ORT-i ülekannete jätkamiseks Eestis ja kirjanik Fjodor Dostojevski ausamba püstitamiseks,” märkis Polištšuk.

Tallinna linnavolikogu hääletas rahaeraldust “Russalkale” kaks korda, kuid ei saanud kummalgi korral saadikute enamuse toetust.

Tallinna kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarnet on BNS-ile öelnud, et “Russalka” monument on aastatega lagunenud ja vajab kohendamist.

Kesklinna valitsus tahtis vahetada välja monumendi graniidist piirdepostid, metallpiirded, kirjad, paekivist kõnniteeplaadid ja peenrapiirded.

1902. aastal püstitatud monumendi autor on skulptor Amandus Adamson. “Russalka” on pühendatud 1893. aastal Soome lahes hukkunud samanimelise soomuslaeva meeskonnaliikmetele.