Igas kuus kulub Eestis kõigi parteide kõigi riigikogu fraktsioonide ametnike peale kokku 40 224 eurot ehk aastas tasub Eesti maksumaksja koos kõigi tööjõumaksudega poliitnõunikke palgafondi 482 688 eurot, kirjutab uus tasuta väljaanne Aja Leht.

IRL-i riigikogu fraktsioonis on praegu 23 liiget. See tähendab, et nende viie ametniku palgafond on igakuiselt 9637 eurot. Reformierakonna fraktsioonis on 33 liiget ning valitsuspartei riigikogu fraktsiooni palgafond on igas kuus 13 827 eurot. „Oravaid“ nõustab kokku üheksa poliitteenistujat. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonis on 19 liiget, neile annab nõu seitse poliitnõunikut, kelle palgafond on igakuiselt kokku 7961 eurot.

Eesti suurim opositsioonipartei Keskerakond jäi aprillis ilma neljast senisest liikmest, rahvasaadik Kalle Laanet viiendana oli juba märtsi lõpus lahkunud. Sellest ei olekski suurt midagi, kui fraktsiooni palgafond ei kujuneks fraktsiooni liikmete arvu järgi.  Enne teisitimõtlejate lahkumist oli Keskerakonna fraktsiooni igakuine, parteiliste nõunikke ja teenistujate ülalpidamiseks mõeldud palgafond 10 475 eurot, pärast 9. aprilli aga 8799 eurot. Aastas kaotab partei seega 20 112 eurot.

Riigikogu fraktsioonide 27-st nõunikust ei kuulu vaid kolm erakonda. Nendeks on Liisa Past ja Mihkel Liivo, kes töötavad sotside fraktsioonis, ning Gerrit Mäesalu. Tema töötab IRL-i fraktsioonis.