Poliitikute vererõhu keskmine oli 143/86 mmHg. See on kehvem 2002. aastal südame- ja veresoonkonna haiguste ennetamise programmi raames uuritud Eesti inimeste keskmisest vererõhu tasemest, mis oli 137/85 mmHg.

Rahvaasemike kolesteroolitaseme keskmine oli 5,5 mmol/l, mis on Eesti inimeste keskmisest kolesteroolitasemest (5,86 mmol/l) parem.

Poliitikute veresuhkru keskmine oli 5,2 mmol/l, mis on Eesti inimeste keskmisest veresuhkru tasemest (5,3 mmol/l) parem.

Tervist testimas käinud Vilja Savisaar tunnistas, et mõni näit oleks võinud parem olla, näiteks vererõhk. “Tavaliselt on see mul madal,” lausus ta. “Oli tihe tööpäev, just oli kolm tundi kohtumine pensionäridega, ega nad eriti rahul ju pole oma olukorraga.”

Savisaarte pere elas sügisel üle perekonnapea infarkti. Praegu on Edgar Savisaare tervis hea ja ta naasis tööle. Kolesteroolipäeval ta siiski ei osalenud.

“Minul on viimasel ajal kolesterooli mõõdetud sagedamini kui seda sooviksin,” lausus Tallinna linnapea Raepressi vahendusel. “Seepärast tean omast kogemusest kui oluline on parimas tööeas inimeste tervise hoidmine ning vigu ennetav kontroll,”

“Tagantjärele tarkus on ikka täppisteadus. Soovitan siiski igaühel tervisele tähelepanu pöörata pigem varem kui hiljem,” lausus Savisaar.

Vilja Savisaare sõnul pani juhtunu neid oma elustiilis ümberkorraldusi tegema. “Milleks pühendada end niipalju teistele, eriti kui keegi selle eest aitähh ka ei ütle,” lausus ta. “Parem on mõnikord ka iseendale natuke aega pühendada.”

Südamehaigus on pannud Savisaari rohkem hindama kehalist aktiivsust, eriti kõndimist. “10 kilomeetrit, nagu arst soovitab, ei jõua ükski inimene ära käia, siis peaks ainult sellega tegelema,” lausus ta. “Viis kilomeetrit käib ilusasti ära.”

Mõõdukate esimees Padar sõnas naerdes, et näidud on positiivsed. Ta lisas naerdes, et õige toit on sealiha ja trenni tehakse maal loomadega võidu joostes.

Dr. Margus Viigimaa sõnul on poliitikute teadlikkus tervisest tunduvalt parem kui tavaliste inimeste oma. Veidi kõrgem vererõhk on märk pingest. “Kui inimesel on täispinge, siis see pinge kajastub esimesena just vererõhus,” ütles Viigimaa.

Rõõmustavalt madal oli suitsetajate osakaal poliitikute hulgas. Vaid 14,7 protsenti üritusel osalenud poliitikutest olid suitsetajad, kui vastav Eesti keskmine näitaja on 29 protsenti.

Iga poliitiku eest, kes käis teisipäeval Kolesteroolipäeval tervist kontrollimas, annetas ravimifirma Hexal 2000 krooni Eesti südame- ja veresoonkonna haiguste ennetamise programmi. Kokku kogunes nii 34 poliitiku pealt 68.000.

Hexali korraldatud samalaadsel üritusel Saksamaal suutsid Bundestagi liikmed koguda 45.000 eurot Saksa kolesterooliprogrammi toetuseks.