Äripäev koostas nimekirja poliitikutest, ametnikest ja poliitnõunikest, kes kuulusid 2009. aastal erinevate riigi äriühingute, sihtasutuste ja avalik-õiguslike organisatsioonide nõukogudesse. Tulemus on muljetavaldav. Nii mõnigi eriti usin ametnik, nõunik või riigikogulane kuulub õige mitmetesse nõukogudesse ja tervelt kolmkümmend viis poliitikut kasseeris eelmisel aastal nõukogus istumise eest vähemalt 100 000 krooni.

Pretsedenditu liidripositsiooni hõivas üheksasse nõukokku kuulumisega kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles. Tema teenis nõukogutöödega üle 275 000 krooni palgalisa. Kuid Sukles pole kõige kõrgemalt tasustatud ametniku leiba maitsev nõukogu liige. Kui võrrelda n-ö Tallinna ja riigi tulemust, siis pealinn lõi riigi hinnalisimat kantslerit Suklest pika puuga. SA Tallinn 2011 praegune juhatuse liige Jaanus Mutli korjas mullu erinevatest nõukogudest kokku üle 321 000 krooni.

Riigikogu liige, reformierakondlane Tatjana Muravjova kuulus mullu haigla, tagatisfondi, relvatööstuse ja lennujaama nõukokku ja teenis nõukogu tööga sel ajal kokku ligikaudu 154 000 krooni.

Vaata kogu edetabelit SIIT!

Kui toonane õiguskantsler Allar Jõks tegi 2008. aasta jaanuaris riigikogule ettepaneku keelustada riigikogu liikme kuulumine riigi äriühingu koosseisu, kiitis riigikogu Jõksi ettepaneku 86 poolthäälega heaks, kuid praeguseni pole riigikogu "staatuse seadusse" muudatust sisse viidud. Endise õiguskantsleri arvates on küsimus lahendamata põhjusel, et "Eestis valitseb veel nõukogude ajast ekslik arusaam, justkui ei oleks ettevõtte poliitilisele juhtimisele alternatiivi".