"Kunagi pole olnud Vene riigi kallaletungi Eestile või Eesti riigile. Alati on olnud suured ümberjaotamised Euroopas. Ükskõik, kas siis Liivi sõda või Põhjasõda või Esimene või Teine maailmasõda - need on olnud suured üle-euroopalised sõjad. Seal on toimunud ümberjaotamine, kus Eesti on jäänud rataste vahele. Konkreetselt huvi Venemaal vallutada see pisike Eesti, millegipärast ainult ja tema, pole olnud ja see kõik on lihtsalt rahva hirmutamine ja rumalus," rääkis Allik ERRile.

SDE esimees Sven Mikser saatis täna pressiteate, kus teatas, et Jaak Alliku pikemast intervjuust pärinev tsitaat, mille kohaselt ei ole Venemaa kunagi Eesti riiki rünnanud, ei väljenda mitte mingil moel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna seisukohta.

"Kuna Nõukogude Liidu okupatsioon ja nõukogude režiimi kuriteod on eesti rahva jaoks tõeliselt valus ja emotsionaalne teema, peaks iga poliitik, eriti sedavõrd kogenud poliitik nagu Jaak Allik, olema selleteemalistes väljaütlemistes erakordselt täpne ja tunnetama ka iga laiemas kontekstis pillatud tsitaadi mõju ja võimalikke tõlgendusi," manitses Mikser.

IRLi esimees Urmas Reinsalu kommenteeris, et Jaak Alliku avaldus on Karl Vaino stiilis jutt. "Selline Eesti rahva mineviku mahasalgamine poliitilise edu nimel valimistel on jõle. Taoline avaldus reedab meie rahva ajaloo ning pigistab kinni silmad tänaste Eesti julgeolekuhuvide ees," leidis Reinsalu.

Ka keskerakondlaste seas ei leidnud Alliku seisukoht mõistmist. Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk arvas, et seesugused sõnavõtud sotside juhtpoliitikute poolt on tingitud nende hiljutisest liitumisest Vene Erakonnaga, mille juhid on varemgi antud teemal väga äärmuslikult esinenud.

Reformierakondlasest riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Arto Aas mõistis Alliku sõnavõtu karmilt hukka. „Sotsiaaldemokraatide halli kardinali Jaak Alliku seisukohad, nagu meie idanaaber poleks kunagi Eestile ohtu kujutanud, on ehmatavad ja solvavad,“ ütles ta.