„Ma vihastan väga harva. Aga eile õhtul ma vihastasin,“ alustab Kaljulaid.

Tema sõnul tuli talle uudiseks Tehnilise Järelevalve Ameti juhataja asetäitja Kaur Kajaki eilne sõnum, et amet on endale selgeks teinud kõikide viimase aasta jooksul juhtunud gaasiõnnetuste põhjused.

„TJA teatas, et nad ei saa aru, mis uurimise tulemusi ma ootan, nemad on enda jaoks ammu selgeks teinud kõikide viimase aasta jooksul juhtunud gaasiõnnetuste põhjused. Minu jaoks uudis,“ jätkab Põhja-Tallinna vanem.

„Ega siis selle linnaosa vanemat, kus on toimunud mitu traagilist õnnetust ja kes püüab oma piirkonna elanikke gaasiohutuse teemal teavitada, et õnnetusi ennetada, ei peagi ju tähtsa riigiameti uurimise tulemustest kuidagi informeerima. Ilmselt ei näe seda ükski määrus ette,“ lausub ta oma Facebooki postituses.

Kaljulaidi sõnul ei huvita teda see, keda nendes õnnetustes süüdi tehakse kui süüdi on tegelikult süsteemitus, segadus ja teadmatus.

„Kui kõik on nii selge, siis kus on järeldused? Kas nii jääbki? Või me võtame ette ja hakkame otsustama, milliseid seaduseid tuleb muuta, kuidas järelvalvet tõhustada, kuidas elanikke aidata, et olukord muutuks, et sellised õnnetused oleksid erand ja mitte reegel,“ loetleb Kaljulaid.

„TJA jaoks on ainus lahendamata küsimus see, miks hakkasid sellised õnnetused just nüüd juhtuma. Aga kuni see küsimus on lahendamata, siis kuidas saab öelda, et põhjused on lõpuni teada ja selged,“ küsib linnaosa vanem.

„Miks, miks, miks (!) toimuvad kõik õnnetused lühikese aja jooksul ja mitmed neist saja meetri raadiuses? Miks just nüüd? Miks just siin? See on väga oluline küsimus. Sellele tuleb kindlasti vastus leida. Kui ühed eksperdid ei leia vastuseid, siis tuleb otsida paremad eksperdid. Ma tõesti loodan, et asi ei ole selles, et vaeste vene laste elud Koplis lihtsalt ei lähe jõukamasse keskklassi kuuluvatele Eesti riigiametnikele piisavalt korda. Väga loodan, et asi ei ole selles,“ lõpetab oma postituse Raimond Kaljulaid.

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) teatas, et algatas menetluse eile Põhja-Tallinnas Kopli tänaval toimunud gaasiõnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks. Amet kontrollib nii konkreetse korteri gaasiseadet kui ka kõiki teisi selle kortermaja gaasiseadmeid ning nendega seotud tehnosüsteeme.

Amet teatas, et kõikide varasemate sarnaste juhtumite uurimiseks TJA poolt läbi viidud menetluste tulemused näitavad, et kodutarbija gaasiseadmetega seotud õnnetuste peamiseks põhjuseks on omavolilised ehitus- ja seadmete ümberpaigaldustööd ilma spetsialiste kaasamata ehk ruumide planeeringut ning tehnosüsteeme on valesti muudetud.

Menetluste käigus tuvastatud probleemid on järgmised:

• Korterelamu renoveerimine: uute akende paigaldamise ja fassaadi renoveerimise käigus on korteri õhuvahetus halvenenud.
• Ruumi, kuhu gaasiveesoojendi on paigaldatud, suurus ei ole gaasiseadme ohutuks kasutamiseks piisav.
• Ruumi seinas või ukses või selle all, kuhu gaasiveesoojendi on paigaldatud, puudub põlemisõhu juurdevoolu tagamiseks vajalik siirdõhu rest või ava.
• Väljatõmbeventilaator köögis või vannitoas mõjutab korterisisest õhuvahetust.
• Omavoliliselt ja nõudeid järgimata paigaldatakse gaasiveesoojendi põlemisgaaside väljajuhtimiseks mõeldud suitsutoru valesse lõõri. Võetakse kooskõlastamata kasutusele (või suletakse) teiste korterite kasutuses olevaid lõõre või ehitatakse ventilatsioonilõõr ja suitsulõõr kokku. Ühenduste teostamisel kasutatakse ka valesid materjale.
• Gaasiveesoojendi ohutusautomaatika ei ole töökorras ning gaasiseadmele ei ole teostatud hooldust.
• Korterisisesele gaasipaigaldisele ei ole teostatud ettenähtud juhtudel auditit.
• Igasuguse dokumentatsiooni puudumine korterisisese gaasipaigaldiste kohta: ehitusprojekt, auditi protokoll, dokumentatsioon hooldustöö ja lõõride puhastamise/kontrollimise kohta, gaasiseadmete kasutusjuhend.
• Korterelamu ühisomandis olevaid lõõre (ventilatsiooni lõõrid, suitsugaaside väljajuhtimise lõõrid) ei ole puhastatud ega kontrollitud.