Põhja-Tallinnas on tänavu juhtunud kolm gaasiboileriga seotud õnnetust, kus lapsed on vannis käies saanud vingumürgituse. Esimene juhtum oli jaanuaris Erika tänaval ja teine märtsis samas majas. Eile said kaks last vingumürgituse vaid sada meetrit eemal asuvas majas.

„Pärast esimesi õnnetusi tegime koos tehnilise järelevalve ameti ja päästeametiga pistelisi kontrolle, käisime juhuslikes kodudes ja vaatasime nii gaasiseadmeid kui ka neid ümbritsevat keskkonda,“ rääkis Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid, kelle sõnul tuli kontrollide käigus välja terve rida erinevaid probleeme.

„Alates sellest, et seadmeid endid ei oldud lähimas minevikus kontrollitud, nende kohta puudus dokumentatsioon, kuni selleni, et vannitubadesse ei ole tagatud õhu juurdevoolu, või on see gaasiseade paigaldatud eirates igasuguseid terve mõistuse nõudeid. Päris tihti on tehtud majades ümberehitustöid – ventilatsioonisüsteeme on ümber ehitatud nii, et see samuti tekitab ohu gaasiseadme kasutajatele. See kõik on väga tehniline, aga idee on selles, et gaasiseadmete jaoks mõeldud lõõre kasutatakse veel millekski,“ selgitas Kaljulaid.

Leitud probleemide põhjal koostas Põhja-Tallinna linnaosa valitsus koos tehnilise järelevalve ameti ja päästeametiga soovitused, mis on mõeldud nii kodumajapidamistele kui ka ühistutele, kellele on linnaosavalitsuses korraldatud ka infopäevi, kus tehnilise järelevalve ameti ja päästeameti esindajad on käinud infot jagamas. „Huvi gaasiohutuse vastu on kindlasti märkimisväärselt suurenenud,“ nentis Kaljulaid ja osutas, et ühistute infopäevadele tuli kohale tavalisest enam inimesi.

Kaljulaiu hinnangul on suur probleem see, et Erika tänava õnnetuste uurimise tulemustest pole seni midagi kuulda olnud, kuigi esimest õnnetusest on möödas juba viis kuud. „Kuni me täpset põhjust ei tea linnaosavalitsuses ega riigi vastavates ametites, seni ju sada protsenti täpset tegevuskava tulevaste õnnetuste ennetamiseks on raske kui mitte võimatu paika panna,“ rõhutas Kaljulaid.

„Ma arvan, et maailmas on lennuõnnetusi, mille põhjused on kiiremini välja selgitatud kui Erika tänava gaasiboileri õnnetuste põhjused,“ sõnas ta. „Üks osa on see, et neid õnnetusi on juhtunud kõikjal Eestis – kohe pärast teist Erika tänava õnnetust juhtus üks Narvas –, aga selles ühes kvartalis Erika ja Kopli tänava vahel on neid mingil põhjusel olnud väga lühikese aja jooksul juba kolm tükki ja see põhjus tuleks võimalikult kiiresti välja selgitada,“ lausus Kaljulaid.

Gaasiõnnetuste võimalike põhjustena on kõlanud nii euroremont, mille tulemusel vannitoad muutuvad liiga õhukindlaks ja õhk ei liigu, kui ka gaasi koostise muutumine. „Erinevaid spekulatsioone on küll ja veel, aga lõpliku vastuse saab anda ikkagi pädevate ekspertide teostatud uurimine,“ nentis Kaljulaid. Ta märkis ka, et ohutuse suurendamine eeldab investeeringuid, nii et muutused ei tule üleöö.

„Selge on see, et kui neid õnnetusi on olnud nii palju, midagi teha tuleb, aga mida täpselt, selleks on vaja teada põhjust.“