Ettepaneku tegi tänasel põhiseaduskomisjoni istungil eelnõu üheks algatajaks olnud sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon. Eelnõu tagasi võtmise poolt hääletas kuus liiget, vastu ja erapooletuid ei olnud. Üks komisjoni liige jättis hääletamata, teatas riigikogu pressiesindaja Urmas Seaver.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu eesmärk oli muuta komisjonide töö avatumaks ja läbipaistvamaks. Selleks pidid komisjoni istungite protokollid hakkama kajastama istungi käiku ja vastuvõetud otsuste ja seisukohtade kujunemist.

Lisaks oleks eelnõuga antud riigikogu uurimiskomisjonile õigus määrata kuni 3200 euro suurune trahv isikule, kes jätab mõjuva põhjuseta uurimiskomisjoni istungile tulemata või keeldub esitamast dokumente või andmast selgitusi.

Samuti oleks komisjonidele tekkinud seadusemuudatuse järgi kohustus kutsuda istungitele huvigruppe, kes olid kaasatud arutamisele tuleva eelnõu ettevalmistamisse. Uus seadus oleks eelnõu kohaselt jõustunud 1. märtsil.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu tekkis sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni algatatud riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu ja põhiseaduskomisjoni algatatud riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu ühendamisel.