Esimene koostööpartnerite otsimise voor linnal ilmselt hästi ei edenenud, kuna avalduste esitamise tähtaega oldi sunnitud 25. novembrini pikendama. Poekettide esindajate arvamust kuuldes võib eeldada, et avaldusi ei hakka laekuma nüüdki.

Lisasoodustust ei tule ei Rimis, Selveris, Prismas, Konsumis, Maksimarketis, Säästumarketis ega Maximas. Kettide esindajad kinnitasid kui ühest suust, et jaekaubanduse eesmärk on siiski kasumi teenimine ja kuigi igal ketil on oma soodustussüsteemid ja heategevusprojektid, siis sellisel kujul heategevusega tegelema hakata ei kavatseta.

Seda enam, et linn eeldab, et ketid rakendaksid soodustust omadest vahenditest ja leping linnaga sõlmitakse õiguseta nõuda linnalt tasu ühegi ülesande täitmise eest ega "ülesannete täitmisega olemuslikult kaasnevate toimingute tegemise eest".

Nende olemuslikult kaasnevate toimingute hulka kuuluks näiteks x-tee infosüsteemi päringute saatmine ja vastuvõtmine, et kontrollida isiku esmasel registreerimisel tema õigust soodustuse saamiseks. See tähendab, et sisuliselt kogu kaasnev logistikategevus jääb samuti kaubandusketi teha.

Majanduslikult pole mõttekas

Kui linn kette soodustuste süsteemis toetaks, oleks mõni pood küll valmis asja vähemasti kaaluma. "Juhul kui Tallinna linn soovib pakkuda oma abikätt, et rohe-valge Säästukaart ja sellega kaasnevad soodustused jõuaksid ka nende eakate inimesteni, kes neist veel mingil põhjusel osa ei saa, siis oleme valmis seda loomulikult arutama," möönis ETK turundusdirektor Andres Lember.

Maxima kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid ütles, et kui arvutused peaksid näitama, et selline koostöö on majanduslikult mõttekas, siis on kõik võimalik. "Samas peab märkima, et kauplusekettide kasumid, mille arvelt selliseid soodustusi teha, on enamike muude valdkondade kõrval enam kui tagasihoidlikud," ütles ta.

Prisma turundusdirektor Kadri Lainas seletas, et Eestis on jaekettidel praegu niigi majanduslikult raske, sest kliendid on väga hinnatundlikud ja kasumid on väiksemad kui mujal maailmas normiks peetakse. "Maailmas loetakse heaks tulemuseks seda, kui üks jaekett suudab käibest kasumisse tuua 2-4% käibest. Arvestades Eesti jaekaubanduse tihedat konkurentsi ning tarbijate hinnatundlikkust, on viimastel aastatel kõik suuremad jaeketid olnud kahjumis või toonud kasumiks maailmapraktikast märgatavalt madalama protsendi," selgitas ta.

Pensionilisa soodustust oleks õigus saada isikutel, kellele on riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel määratud vanadus- või töövõimetuspension ning täisealisel (alates 18. eluaastast) rahva-
või toitjakaotuspensioni saajatel. Sihtgrupi hulka ei kuulu isikud, kellele makstakse pensioni mõne eriseaduse alusel.