“Kõige kehvema stsenaariumi kohaselt võib üleujutusi tõesti tulla,” kinnitas Kuressaare linna keskkonna- ja välisprogrammide spetsialist Karli Valt Meie maale.

Tema sõnul ummistab vohav veetaimestik jõesängi ning tulvavesi otsib takistustele põrkudes ikka teed kuskilt kõrvalt. Ehk siis Luha ja Heina tänava või golfiväljaku poolsest küljest.

“Merebioloogid ütlevad, et taolised kanalid või jõesängid tuleks iga kolme aasta tagant veetaimestikust puhastada, et vältida kinnikasvamist. Samas on Põduste jõe süvendamisest möödunud juba enam kui kolm aastat ja vahepeal pole seal veetaimestikku ka niidetud,” osutas Valt.

“Lisaks on muidugi esteetiline pool, sest Põduste jõgi piirneb golfiväljakuga ning selle kõrvalt läheb läbi kallasrada. Seetõttu võiks jõgi ka atraktiivsem välja näha,” rääkis Valt.

Kuressaare abilinnapea arengu ja majanduse alal Kalle Koov sõnas, et probleem on talle uudne.

"Igal suvel vohav vesihernes on üheaastane taim, mis vohab suvekuudel ning teeb muret pigem ujula abajas ja sadama sissesõidukanalis kui Põduste jões. Üleujutus on võimalik vaid kõrgest veetasemest tulenevalt nii meres kui jões üheaegselt. Ja eri tasemega veetõuse on jõe luhaalad näinud läbi aastate. Suvel vohava veetaimestiku tõttu nüüd küll üleujutuse kartust pole ja sellekohast paanikat tekitada oleks vastutustundetu.”

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Tõnu Aus lausus, et veetaimede vohamine midagi hullu ei tohiks siiski tekitada. “See pole ju nagu tamm."

Viimati oli Heina ja Luha tänaval suurem üleujutus 2005. aasta jaanuaritormi ajal.