“Ühtegi põhjalikku uuringut põhjavees sisalduvate radionukliidide mõjust vähki haigestumisel läbi viidud ei ole,” teatas AS-i Tallinna Vesi kommunikatsioonijuht Reigo Marosov, kirjutab Eesti Päevaleht.

Joogiveele kehtestatud kiirgusnorm on 0,1 mikrosiivertit aastas, kuid Tallinna Vesi taotleb normi tõstmist neljakordseks — kuni 0,41-ni.

Üks Nõmme kodanikeühenduse, Nõmme Tee Seltsi eestvedajaid Helle Vilu lasi Tallinna Veel analüüsida radioaktiivsete metallide sisaldust Piiri ning Läänekaare tänava pumplaid ühendavates veetorudes. Sedasama vett tarbib naine oma kodus ka joogiveena.

“Selgus, et nendes oli radioaktiivsete metallide sisaldus lubatust neli korda kõrgem,” märkis Vilu. Teisalt leidis Vilu, et Ülemiste veel on ebameeldiv kloorimaitse. “Seetõttu olen terviseriske arvesse võtnud hakanud joogiveeks kasutama järjest enam kulukat pudelivett.”

Vilu hinnangul võiks linnaosa inimesi rohkem võimalikest ohtudest teavitada. Vilu andmed käivad siiski ainult põhjapoolse Nõmme kohta, Lõuna-Nõmmel kasutatakse teisest geoloogilisest ladestusest pärinevat põhjavett. Valdeku poe lähistel elav Karin Lamberg peab Nõmme vett parimaks. “Õismäel elades ostsin pidevalt pudelivett, nüüd enam mitte,” ütles ta. “Samuti joovad kõik minu lapsed kraanivett. ”

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul pole vee kvaliteedi kohta eraldi lisauuringuid tellitud. “Valdav osa Nõmme elanikest on ise oma puurkaevuvee veendunud pooldajad,” märkis ta. Vakra sõnul peaks joogivesi tulevikus puhtamaks muutuma, sest amortiseerunud puhtaveetorustik asendatakse uuega. “Kui erapooletud uuringud näitavad, et meie linnaosa veel on tõepoolest midagi viga, siis muidugi teavitame sellest kohe elanikke.”


KOMMENTAAR

Reigo Marosov, AS-i Tallinna Vesi kommunikatsioonijuht:

“Põhja-Eesti põhjavesi sisaldab looduslikke radionukliide, mis on iseloomulik põhjaranniku piirkondadele. Tallinlased on võrreldes ülejäänud Põhja-Eesti elanikega paremas olukorras, sest üle 90% linnaelanikest (kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe, Põhja-Tallinn, Kristiine, Haabersti) saab oma joogivee Ülemiste veepuhastusjaamast. Radioloogiliste uuringute kohaselt on doos vahemikus 0.02–10 mSv inimesele ohutu. Vähki haigestumist põhjalikult uuritud ei ole.

Viimaste aastate jooksul oleme teinud kaevuvee radioloogiliste näitajate analüüse, mille tulemused esitasime nii Harjumaa keskkonnateenistusele kui ka tervisekaitseinspektsioonile. Ka on analüüside tulemused kinnitanud, et pinnavee kvaliteet Ülemiste järvest on parim läbi aegade.”