Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Linnu sõnul tasus meeste tööandja laevafirma AdvanForti poolt palgatud advokaadifirma äsja kautsjoni. Uurimisalused peavad jääma pärast kautsjoni eest vanglast vabanemist India võimude järgmiste korraldusteni Tuticorinisse.

Abistamaks mehi vanglast vabanemisel ning nende edaspidiseks toetamiseks sõidab taas Chennaisse Eesti New Delhi saatkonna konsul Margus Särglepp. Viimati kohtus Särglepp kinnipeetud Eesti kodanikega vanglas 23. detsembril, kokku on ta seda seni teinud kuus korda.

Eesti konsul on Linnu sõnul teinud kõik selleks, et tagada meestele asjatundlik juriidiline abi, samuti selleks, et meeste tingimused kinnipidamise ajal oleksid võimalikult inimlikud ning turvalised. Regulaarsetel kohtumistel on konsul meremehi abistanud hügieenivahendite, ravimite ja muu vajalikuga.

Eesti välisministeerium ja Eesti saatkond Indias on Linnu sõnul juhtumi lahendamise nimel järjepidevalt suhelnud laeva omanikfirma AdvanForti ja India ametivõimude esindajatega. Välisminister Urmas Paet on saatnud oma India kolleegidele ka selleteemalised kirjad. Viimati saatis välisminister Paet India välisministrile kirja eelmisel nädalal, samuti on Paet kirjutanud India justiitsministrile ning Tamil Nadu provintsi pea- ja siseministrile.

Eesti saatkond New Delhis jätkab juhtumi lõplikuks lahendamiseks suhtlust kohalike ametivõimudega. Eesti saatkonnal Washingtonis on pidev ühendus laeva USA omanikfirmaga AdvanFort.

Välisministeerium hoiab püsivalt sidet kõigi meremeeste lähedastega. Seda nii vahetutel kohtumistel kui ka meili ja telefoni teel.