"Kuna me alles ootame infot selle kohta, kui suur on kautsjon ja millistel tingimustel mehed vabastatakse, siis mind veel väga soojad tunded ei valda. Pigem on tunded külmad," ütles Veikat Delfile.

Veikati sõnul on vabastamist lubatud kaheksa korda ja seni pole see õnnestunud. Sellest, kas tänane AdvanForti teade lõpuks kauaoodatud vabastamiseni viib, loodab Veikat tänase päeva jooksul kinnituse saada.

Täna teatas AdvanFort Delfile, et laeval Seaman Guard Ohio sügisel vangistatud laevakaitsjad on kautsjoni vastu vanglast vabastatud. Vahistatute seas oli ka 14 eestlast. Vahi alla jäid laeva kapten ja veel üks töötaja.

Vabastamine toimus tingimustel, mis selguvad siis, kui täpsed dokumendid jõuavad firmasse. Indiast mehed enne kohtuotsuse lõppu lahkuda ei tohi.

12. oktoobril pidas India piirvalve väidetavasti oma territoriaalvetes kinni Ameerika piraaditõrjefirmale Advanfort kuuluva baaslaeva Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 inimest, neist 14 Eestist pärit laevakaitsjat. Segastest süüdistustest, kus algul mainiti isegi spionaaži, näis olevat peamine see, et laev vedas India vetes deklareerimata relvi.

Paljud meestest olid just tuuri lõpetanud, valmistudes koju naasma, kui nad maha võeti ja algul Tuticorini ning siis edasi 600 kilomeetri kaugusel asuvasse Chennai vanglasse pandi. Ader kirjeldas, et saabudes Chennaisse anti meestele pihku tuttavad linad, joogitops ja taldrik ning suruti nad kolme-neljakesi puuridesse, kus neile toodi söögiks mingi punane kirjeldamatu löga, mis oli kordades kangem kui Tabasco kaste ja sinna kõrvale saia ning teed.

Ader kirjeldas novembris saadetud kirjas, et vanglas on levinud narkootilised ained ja külmrelvad. "Enam ei pane imestama, kui valvurid peksavad inimesi bambuskeppidega või kedagi eskorditakse haiglasse läbilõigatud kõriga."

Kõik kinnipeetud on ekskaitseväelased või -politseinikud, kes lahkusid erafirmasse kolm-neli aastat tagasi. Neist noorim on 26-aastane Renee Tõnissaar, kes teenis miinijahtijal Sakala. 29-aastane Roman Obeltšak teenis samuti mereväes, miinituukrina. 31-aastane Kristo Koha käis kaitseväe koosseisus missioonidel Kosovos ja Afganistanis ning 36-aastane Lauri Ader jõudis käia koguni kolmel tuuril Afganistanis, pälvides viimasel ka kõrge autasu, teatas hiljuti "Pealtnägija".