"Konkreetne ja lühike vastus võiks ehk olla: mitte kunagi. Sest et meil on tööeas inimesi suhtes pensionäridega liiga vähe. Juba täna teeme suuri jõupingutusi, et hoida keskmist pensioni 40% juures keskmisest palgast ja natukene üle, kusagil 43-44 protsendi kandis," nentis Pikhof.

"Soomes on see osa kõrgem, neil on pension kusagil 55-57% keskmisest palgast. Aga Soomes on ka tööealisi inimesi tunduvalt rohkem. Kui meil on iga pensionäri kohta 1,5 tööeas inimest, siis Soomes on neid kaks. Meie demograafiline olukord halveneb ses suhtes veelgi, sest rahvastik vananeb," selgitas ta.

"Seepärast võib pidada ka äärmiselt eksitavaks praeguse peaministri nelja aasta tagust telereklaami, kus ta küsis, kas inimesed tahaksid saada sama palju palka või pensioni nagu Soomes või Rootsis. See on õõnes ja ilma igasugu aluseta retoorika."

Soome kollektiivlepingud kaitsevad kiivalt töötajate huve

Pikhof lisas, et teiseks on soomlastel üksipulgi välja arendatud kollektiivlepingud ja palgalepingud, mis kaitsevad kiivalt töövõtjate huve. Neil on palgavahed väikesed, seepärast on ka nende pensionid enam-vähem ühesuurused.

"Soomes on aastakümneid teadlikult edendatud koosmeelt, vastutustunnet ja indiviidi õiguste ja vabaduste austamist, inimestevahelist võrdsust. Eestis tänapäeval kehtivad väärtused – individualism, edukultus, materiaalsed huvid on suuresti vastuolus Soomes kehtivate arusaamadega. Meil ei ole üle-laipade või ratsa-rikkaks mentaliteet veel kuhugi kadunud, samas kui Soomes ja mujal Põhjamaades on olnud aega solidaarsust edendada, aru saada selle tähtsusest ühiskonna heaolule ja kestmisele."

Soome mudelit iseloomustatakse tänapäeval kahe võtmemõistega – hoolivus ja usaldus. Hoolivus toetub võrdsuse põhimõttele, usaldus üksmeelele ja turvalisusele. Norme, mis selliseid väärtusi alal hoiavad, ei saa muuta üleöö, see on pika ja sihipärase poliitika tulemus.

Pikhof möönis, et Eestil ei ole potentsiaali püüelda sinnapoole, et meie palgad, töötutoetused või pensionid oleksid nominaalses vääringus sama kõrged kui Soomes või Rootsis. "Ent eesmärgiks tuleks seada see, et meie sotsiaalsed lõhed, kas või palgaerinevused oleksid sama väikesed kui Soomes. See on meile ka jõukohasem."