Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonispetsialist Tuuli Sokmann selgitas Delfile, et tavaolukorras tuleks elektrikatkestus kõrvaldada 16 tunni jooksul, kuid 26. detsembri torm oli erakorraline sündmus ja seetõttu oli voolu taastamiseks aega 72 tundi ehk kolm päeva. Esialgsetel andmetel viisid 26. detsembri torm ja sellele järgnenud tuulised päevad elektrivoolu ligikaudu 175 000 majapidamiselt Eestis, kuid veel pole teada, kui paljudel neist tuhandetest oli elekter ära üle lubatud katkestusaja.

Jõulutorm algas 26. detsembril kell kaks öösel ning lõppes sama päeva õhtul kell 21, kuna selles vahemikus puhus tuul enam kui 25 m/s, mis ületas jaotusvõrgu projekteerimisnorme. Seega oli Eesti Energial katkestuste likvideerimiseks leppetrahvivabalt aega 29. detsembri kella 21ni. Sinnani oli aega ka 27. ja 28. detsembril tekkinud elektrikatkestuste kõrvaldamiseks, kuna nende kõrvaldamist mõjutasid tormipäeval tekkinud rikked.

Kui voolukatkestus kestis aga 3-5 päeva, siis vähendatakse kliendi võrgutasu 7,99 euro võrra. Majapidamistele, kus elekter oli ära 5-7 päeva, hüvitatakse see võrgutasu 15,98 euro võrra vähendades. Enam kui 7 päeva kestnud voolukatkestuse puhul vähendatakse võrgutasu 23,97 euro võrra. Võrgutasu vähendatakse ka siis, kui elektrivarustust ei ole osaliselt. Sokmann kinnitas, et võrgutasu hüvitatakse automaatselt – avaldust selleks esitada ei ole vaja ja arvestus kajastub ülejärgmisel arvel.

Tänaseks on tormist viidud vool taastatud

Sokmanni sõnul peaks tänahommikuse seisuga olema vool taastatud kõigile majapidamistele. „Praeguseks peaks meie andmetel olema klientidele möödunud nädala tormikahjud või vähemalt vool taastatud. Parandame veel purustatud liine ja kinnitame poolviltuseid maste,“ kõneles ta.

Parandustöid jätkatakse aga veel mitme nädala jooksul ning tormi tekitatud kulud arvutab Eesti Energia kokku samuti tulevatel nädalatel. "Tormikahjusid, sealhulgas võrgutasude vähendamise kulusid, on täna veel vara hinnata – teeme need analüüsid mõne nädala jooksul, kuna kahjude kõrvaldamine alles käib," ütles Sokmann.

Samas oli hommikuse seisuga tekkinud juurde mõnisada katkestust ning tänasekski on tormi lubatud. Sokmann märkis, et veel ei ole midagi väga erakorralist raporteeritud, kuid kuivõrd tuul hakkab päeva peale taas tõusma, siis hoitakse olukorral silm peal ning brigaadid on kõrgendatud valmisolekus.

Kui mõni majapidamine on veel eelmisest nädalast vooluta, palub Jaotusvõrk sellest teada anda.