Öösel vastu tänas põles Piirissaarel maani maha üks peremehetuks tunnistatud hoone, milles ei olnud 30 aastat keegi elanud. Piirissaare vallavanem Liina Miks ütles Delfile, et õnnetuse ajal ei olnud kedagi hoones ning mõne kodutu eksimus on samuti välistatud: "Meil lihtsalt ei ole neid saarel," sõnas vallavanem Liina Miks. Lisaks ei olnud majas ka töötavaid elektrisüsteeme, mis oleks võinud mingil põhjusel süttida.

Saarel oli õnnetuse ööl ligi 60 inimest, mitte rohkem, ning nad olid valdavalt vanemaealised, sõnab vallavanem. "Noored sõitsid pühapäeval linna ära," lisas Liina Miks.

Ega ikkagi turvatunnet inimestel ei ole.

Kas tegu võis olla süütamisega? Kas ligi 60 vanema elanikuga saarel on tõesti keegi, kel on soov maju süüdata? "Ega iial ei või teada, mis kellegi peakeses toimub," sõnas vallavanem nördinult.

Tegu oli kolmanda suurema tulekahjuga Piirissaarel. "Külajutte ma levitama ei hakka, minu teada ka päästeamet ise kahtlustab praegusel juhul süütamist. Ilmselt algatatakse menetlus. Ega mul ei ole ka rohkem ametlikku infot," sõnas vallavanem.

Täna Piirissaarel ligi kolm tundi menetlustoiminguid läbi viinud piirkonnapolitseinik, kriminaaluurija ning kriminalist kogusid sündmuskohalt olemasolevad tõendid, võtsid ekspertiisi jaoks proove, küsitlesid kohalikke inimesi ning kogusid muu vajamineva info uurimise läbiviimiseks.

Põlengu kõigi põhjuste väljaselgitamiseks käib kriminaalmenetlus paragrahvi alusel, mis käsitleb asja rikkumist ja hävitamist, kui sellega on tekitatud oluline kahju.

Juba kolmas suurem tulekahju viimase poole aasta jooksul on vallavanema sõnul mõjutanud oluliselt saareelanike turvatunnet. "Ega ikkagi turvatunnet inimestel ei ole. Hetkel on küll käsil tuletõrje veevõtu kohtade puhastamine, mõned neist asuvad väga mõne maja lähedal - eks see mõjub ikka emotsionaalselt positiivselt, vähemasti on teada, et vesi on lähedal. Aga nii kaua, kuni tulekahju põhjus ei ole selge ja võimalik süütaja kätte saadud, ega siis rahulikult ei saa keegi magada," kirjeldas vallavanem.

Vallavanem viitab ka kohalikele konfliktsetele teemadele. "Kirikuvaidlus oli ja on ka jätkuvalt väga aktuaalne teema. Kui tahta, siis võib ju sealt otsida põhjusi," sõnas ta.

Täna öösel põlenud kinnistu asus kunagise palvemaja kõrval.

Erahoonete taastamist vald mõistagi toetada ei saa ning siiani on omavalitsuse rahadest toetatud maha põlenud kiriku koristuseks. Lisaks on majaomanikele mõeldud ühekordne sotsiaaltoetus. "Kes olid sisse kirjutatud ja kinnistu omanikud, neile saab maksta ühekordset sotsiaaltoetust," täpsustas Miks.

Politsei tuletab meelde, et tulekahju tekkepõhjused on selgitamisel. "Uurime põhjalikult, kas tuli võis valla pääseda kellegi hooletusest või tahtlikust tegevusest. Praegu teadaolevalt hoones elektrit ei olnud ning see välistab erinevatest elektriseadmetest tuleneda võivad õnnetused," rääkis Tartu politseijaoskonna politseikapten Anita Peiponen.

Ei ole alust siiski arvata, et tegu oleks sarisüütamisega.

Tulekahju põhjuse uurimine on tõendite hävimise tõttu keeruline. Kuigi selle põlengu täpsemad tagamaad on parasjagu selgitamisel, on politsei tööpraktika on näidanud, et üldjuhul saavad sellised tulekahjud alguse mõne elektriseadme rikkest või hooletust ümberkäimisest lahtise tulega. Esinenud on ka juhtumeid, kus teatud juhtudel süüdatakse kindlustuspettuse eesmärgil. "Praegu, kui uurimistoimingud käivad, ei ole alust siiski arvata, et tegu oleks sarisüütamisega. Varasemate tulekahjude uurimine Piirissaarel ei ole selle kahtlustamiseks samuti põhjust andnud, ent kahandab sellegipoolest arusaadavalt saarel paikneva kogukonna turvatunnet. Saame hetkel aga kinnitada, et puuduvad andmed, mis sunniks ümber hindama varasemate põlengute tekkepõhjuseid, milles süütamist ei ole tuvastatud," ütles Peiponen.

Ööl vastu teisipäeva kell 22.59 teatati häirekeskusele tulekahjust Tartu maakonnas Piirissaare vallas Saare külas, kus põles mahajäetud maja. Põlengus keegi viga ei saanud ning tuli teisi hooneid ei ohustanud.